2 Mayıs 2024 Perşembe

Roboskî'de katledilenler çok sayıda kentte anıldı

Roboski'de 8 yıl önce savaş uçaklarıyla katledilen 19'u çocuk 34 kişi çok sayıda kentte anıldı.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011'de TSK'ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiği katliamın yıldönümü dolaysıyla birçok kentte anmalar yapıldı.

ANKARA
Roboski İçin Adalet Girişimi, 19'u çocuk 34 sivilin yaşamını yitirdiği Roboski katliamına ilişkin basın açıklaması yaptı. İHD Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamada "Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla" yazılı pankart açıldı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun yanı sıra müebbet hapis cezası alan askeri öğrenci annesi Melek Çetinkaya ve çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı.

Roboski İçin Adalet Girişimi Üyesi Tanju Gündüzalp yaptığı konuşmada, katliamdan bu yana 96 aydır adalet aradıklarını kaydetti. Gündüzalp, "O geceden bugüne geçen 418 haftada, hukuk, adalet, yüzleşme, sorumluların cezalandırılması yapılmadı. Herkes suskun ve katliamın ardından geçen 2 bin 922'nci gününde hukuk yoluyla adalet aranmaya devam ediliyor. Katliamın ardından Meclis komisyon kurdu ve gerçekleri sakladı, yargı ise katliamı akladı maalesef. Cezasızlığın her köşe başına yerleştiği bu topraklarda, trajedi oldu 34 can. Failler hala yargılanmadı ve cezasızlık devam ettiriliyor" diye belirtti.

Gündüzalp, "Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş ve hukukla adaletin olmayışıdır. Katliamların zaman aşımı yoktur. Roboski aydınlatılmalıdır. Biz, Adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski'den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır" dedi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise 8 yıl önce Roboski yaşandığında toplumun sessizliğinden kaynaklı iktidarın zulmünün bugün de devam ettiğini belirtti. "O çocukların ahı bu toplumun üzerindedir. Vebali devletin üzerindedir" diyen Gergerlioğlu, şunları söyledi: "Bu için altından kalkabileceklerini düşünmesinler. Mutlak suretle yargılanacaklar. Roboski çözülmediği için işkenceler var 90'sanların Türkiye'sine dönüldü insanlar kaçırıldı ve aylar sonra emniyette ortaya çıktılar. Bunu hiçbir zaman unutmasınlar. Bizim direncimiz bitmeyecek. Roboski Katliamı'nın iç yüzü ortaya çıkarılmazsa toplumun tüm fertleri için çok daha kötü bir Türkiye oluşacaktır. Biz toplum adına büyük gayret sarf ediyoruz ve toplumun her ferdini de yanımızda görmek istiyoruz."

BATMAN
HDP Batman İl Örgütü, Roboski katliamı nedeniyle parti binası önünde açıklama yapmak istedi. Açıklama öncesi binayı ablukaya alan polis, vekillerin konuşması şartıyla açıklamaya izin verilebileceğini belirtti. Açıklamaya HDP Batman milletvekilleri Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Necdet İpekyüz ile Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ve parti yöneticileri katıldı. HDP Batman İl Eşbaşkanı İkram İrgi'nin konuşmasına polis izin vermedi. Duruma tepki gösteren HDP milletvekili Başaran, açıklama yaptı. Roboski katliamının yıldönümüne ilişkin açıklamasının polis ablukasında yapılmasının dahi devletin bakış açısını ortaya koyduğunu söyleyen Başaran, Roboski'nin hesabını soracaklarını söyledi.

VAN
KESK Van Şubeler Platformu, Roboski katliamının 8. yılı nedeniyle açıklama yaptı. KESK binasında açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Naci Kaçmaz, Roboski katliamının hemen ardından çocuklarını yitiren ailelere para verilerek susturulmaya çalışıldığını söyledi. Kaçmaz, dönemin başbakanı olan Erdoğan'ın, "Onların sivil miydi, değil miydi, soruşturmada göreceğiz" şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, katliamın meşrulaştırmaya çalışıldığını söyledi. Kaçmaz, "AKP iktidarının Roboski Katliamı karşısındaki bu tutumu, Kürt sorunu da dahil olmak üzere halklarımızın yaşadığı hiçbir soruna somut bir çözüm üretmiyor. Sorunları dile getiren, baskı ve şiddet saldırılarıyla susturmaya, sindirmeye çalışan, faşizan karakterin bir başka örneğidir. AKP iktidarı aslında kendisine günü kurtarmaktan başka fayda sağlamayan, ülkeyi polis devletine dönüştürme amaçlı bütün baskı ve saldırılarından artık vazgeçmeli ve Roboski Katliamı ile bu topraklarda yaşanan diğer bütün katliamlara ilişkin halka hesap vererek, özgürlüklerin daim olduğu emekten yana demokratik bir Türkiye için gereğini yapmalıdır" dedi.

MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü, parti binasında Roboski katliamında yaşamını yitirenleri andı. Anmaya kentte bulunan siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Roboski belgeseliyle başlayan anmada açıklama yapan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, Roboski katliamının sorumlularının yargılanmadığını belirterek, "Bu katliamın sorumlularını yargı önüne çıkarma ve cezalandırılmalarını sağlama, hesap sorma mücadelesi durmayacaktır" dedi. 

İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, Roboski katliamının hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini belirterek, Kürt halkının dünyanın en çok zulüm gören, katledilen, baskı ve haksızlığa uğrayan bir halkı olduğunu söyledi.

HATAY
Hatay'ın İskenderun ilçesinde HDP binasında Roboski anması yapıldı. Hayatlarını kaybedenlerin anıldığı anmada konuşan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Nevzat Güzel, katliamın sorumlularının yargılanmasını istedi.

MUĞLA
HDP) Muğla İl Örgütü de, Roboski Katliamı'nın yıldönümü dolaysıyla Sınırsızlık Meydanı'nda mumlar yakarak, açıklama yaptı. Muğla İl Eşbaşkanı Fulya Erdoğan'ın ve çok sayıda partilinin katıldığı anma etkinliğinde konuşan HDP Menteşe İlçe Eşbaşkanı Gözde Özdikmenli, katliamı gerçekleştirenler yerine katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının cezalandırıldığının altını çizdi. "Geçmişle yüzleşmenin yeni katliamlar yaşanmasının önüne geçebilecek yegane güç olduğunu düşünüyoruz" diyen Özdikmenli, "Roboski'yi unutmamalı ve unutturmamalıyız" dedi.