1 Mayıs 2024 Çarşamba

'Roboskî aydınlatılmadıkça demokratikleşme olmaz'

Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 116. ayında, "Roboski aydınlatılmadıkça, Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşme mümkün olmayacak" dedi.

Roboski İçin Adalet Girişimi, Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 kişinin öldürülmesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Katliamın 116. ayı dolayısıyla yapılan açıklamaya İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen ve İHD Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut katıldı.

Adaletin sağlanması için 116 aydır seslendiklerini söyleyen Turgut, seslerini ne devlet ne de uluslararası mekanizmaların duymadığını söyledi. Savaşın bir sömürü düzeni olduğunu ve başka saldırıların önünü açtığını belirten Turgut, "Cezasızlığın hakim olduğunu bilenler pervasızca nefret suçu işlemeye devam ediyor. İşin en acı tarafı da bu nefret suçlarını körükleyen siyasetçilerin söylemleri ve tutumlarıdır" dedi. 

Tüm katliamlara zemin olan savaş politikasının durdurulması çağrısı yapan Turgut, "İktidarlar geçmişte yaşansa da tüm suçların faillerini ortaya çıkarmak, korku iklimini ortadan kaldırmak, cezasızlık politikasını yok etmekle yükümlüdür" diye konuştu.

Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adaletin gelmeyeceğini sözlerine ekleyen Turgut, şunları söyledi: "Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, savaş ve adaletin olmayışıdır. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur. Roboski aydınlatılmadıkça, yaşananlar halka açıkça anlatılmadıkça Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşme söz konusu olmayacaktır."