21 Mayıs 2024 Salı

'Ret'leri reddediyoruz, barışa sahip çıkıyoruz'

KESK ve TTB, AYM'nin kararına rağmen hala Barış Akademisyenleri'nin görevine iade edilmediğini ve 325 akademisyenin başvurusunu yanıtlamayarak oyalamaya ve hukuki süreci tıkamaya devam ettiğini kaydetti. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), Barış Akademisyenleri'ne 'ret' cevabı vermesine ilişkin Ankara'da Mülkiyeliler Birliği'nde "Ret'leri reddediyoruz, barışa sahip çıkıyoruz" konulu basın toplantısı düzenledi. 

Toplantının yapıldığı salona “Ret'leri reddediyoruz, barışa sahip çıkıyoruz” pankartı asıldı .Toplantıya Eğitim  ve Bilim Emekçileri Sendikası( Eğitim Sen) Genel Başkanı Necla Kurul, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Genel Başkanları Şükran Ablan Yeşil ve Mehmet Bozgeyik, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ve çok sayıda imzacı Barış Akademisyeni katıldı. Açıklamayı KESK Eş Genel Başkanı Şükran Ablan Yeşil yaptı. 

Barış bildirisini imzaladıkları için ihraç edilen ancak AYM tarafından 26 Temmuz 2019 tarihli kararında söz konusu uygulamanın Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğinin açıklandığını hatırlatan Ablan, AYM'nin kararının ardından metni imzalayan akademisyenlerin vakit kaybetmeden görevine iade edilmesi gerekirken, OHAL Komisyonu'nun bugüne kadar toplamda 81 ret kararı verdiğini ve 325 akademisyenin başvurusunu hala sonuçlandırmayarak oyalamaya ve hukuki süreci tıkamaya devam ettiğini belirtti. 

"OHAL Komisyonu'nun nasıl çalıştığını, hangi keyfiyetle kararlar verdiğini sorguluyoruz. Bu Komisyon adaleti geciktirmeden ve akademilerde hükümete aykırı düşünen bilim insanlarının mağduriyetini artırmaktan başka bir şeye yaramamıştır" diyen Ablan, şöyle devam etti: "Unutmadık, unutturmayacağız. OHAL Komisyonu'nun açıkça suç olan bu kararlarını tanımıyoruz ve bu suça ortak olmayacağız. Düşünce özgürlüğünü her zaman savunmaya devam edeceğiz ve Türkiye'nin bu karanlıktan çıkması için mücadele edeceğimize buradan söz veriyoruz. Karanlık güçlerden korkmuyoruz."

 İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise Türkiye'nin uzatılmış bir OHAL sürecinde olduğuna, bu yüzden de OHAL uygulamalarının devam ettiğine dikkat çekti. Türkdoğan, “OHAL Komisyonundaki düşünce iktidardan tepki almam düşüncesiyle kararlar veriyor. Anayasa Mahkemesi, OHAL kararlarından sonra masumiyet karinesi gibi pek çok karar verdi. Ancak OHAL Komisyonu bu kararları uygulamıyor, hukuksuzca davranıyor” diye konuştu.