26 Nisan 2024 Cuma

Renk renk 'Hayır' kadın kadın 'Na'

'Hayır'larını renk renk yaptılar. 'Hayır'larını gökkuşağına çevirdiler. 'Hayır'larını Bakırköy Özgürlük Meydanı'na taşıdılar. Yasakları deldiler, isyanlarını haykırdılar. "Tek adam rejimine 'Hayır'" diyen kadınlar, bir kez daha susmayacaklarını ve itaat etmeyeceklerini haykırdılar.
Güneşli bir sabah İstanbul'a renk renk kadınlarla birlikte doğdu. "Kadınlar birlikte güçlü" diyen kadınlar Bakırköy'de bir araya geldi.
 
Günler öncesinden başlayan yasaklama girişimlerine karşı kadınlar ısrar ve kararlılıkla, yasakları deldi. İstanbul Valiliği kapalı alanı adres gösterdi. Kadınlar "8 Mart engellenemez" diyerek 8 Mart'ı özgürce alanlarda kutlayacağını açıkladı.
 
Kadınlar, erkek egemen devlete bir kez daha geri adım attırdı. İstanbul'da uzun aradan sonraki güneşli gününe umudun, isyanın, kararlığın ve kadın direncinin rengini alana taşıdı.
 
İncirli'den itibaren grup grup toplanma alanı Dikilitaş'a gelindi. İlk arama noktasından geçen kadınlar, kortejlerini oluşturdu.
 
Uzun yürüyüş kolunda kadınlar tüm renklerini bir bohçaya yüklenmiş gibiydi. Morundan, turuncusuna, yeşilinden kızılına, ama hepsinde ortak bir ses ve haykırışla, "Kadınlar birlikte güçlü" dedi.
 
Her yaş ve ulustan, her toplumsal kesimden kadınlar birlikte olmanın coşkusunu yaşadı. Elbette ki AKP/Saray faşizmine geri adım attırarak gelmişlerdi alana. Coşkularını büyüten en önemli etkendi.
 
Yasaklardan korkmadıklarını, susturmaya çalışanlara itaat etmeyeceklerini Bakırköy'den haykırdılar.
 
Önceki yıllardan belki biraz azdılar. Üç bine yakın kadın özgürlüğü ve kadın devriminin bilincinin yükünü de omuzladıklarını gösterdiler.
 
Baharın coşkusunu ve muştusunu verdi kadınlar Bakırköy'de. 8 Mart'la başlayan bu kadın iradesi, referandumla "Hayır" iradesini büyütmenin umudu gösterdi. Yasakları aşa aşa, isyanlarını haykıra haykıra bir kez daha birlikte, dayanışmayla kazanacaklarını haykırdı kadınlar.
 
Genç kadınların coşkusu kampüslerden, okullardan sokağa taştı. Kortejlerin enerjisini büyüttüler.
 
Yürüyüş kortejlerindeki genç kadınlar, "isyan" haykırışını koşarak attı.
 
Kitlesel katılımıyla Kürt kadınları ulusal kıyafetleriyle, zılgıtlarıyla dikkatleri çekti. Kürt kadınları, KDP'nin Şengal saldırısına tepkilerini sloganlarla dile getirdi.
 
HDP ve HDK Kadın Meclisleri, Sosyalist Kadın Meclisleri tutsak edilen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP kadın milletvekillerinin fotoğraflarını taşıdı.
 
Ortak mesaj 'Hayır', 'Na' oldu. "Tek adam rejimine hayır", "8 Mart ruhuyla hayır kazanacak, kadınlar kazanacak", "Umut kadında gelecek 'Hayır'da", "Diktatöre 'Hayır'" en sık duyulan sloganlar oldu.
 
Kadınlar kararlı. Cinsiyetçiliğin yarattığı karanlığı yırtabilecek gücü kendinde görüyorlar. Tek başına olmadıklarını biliyorlar. Birlikte olurlarsa, dayanışma içinde olurlarsa kazanabileceklerini biliyor. Bunun gücü ve inancıyla, Bakırköy Özgürlük Meydanı'ndan erkek egemenliğine karşı özgürlüğü, eşitliği, adaleti isteyenlere umudu taşıdılar.