26 Nisan 2024 Cuma

Qamişlo'da 8 Mart semineri: Kadınlar örgütleniyor, devrimini koruyor

JKŞ, Qamişlo'da "Kadınlar örgütleniyor, devrimini koruyor" semineri düzenledi. JKŞ Sözcüsü Sido, "Kimsenin kadının özgürlüğünü elinden almasını kabul etmiyoruz" dedi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde düzenlediği seminerle kadınları örgütlenmeye ve devrimi savunmak için mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Okuma Parkı'nda düzenlenen seminer, sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından 2015 8 Mart'ı öncesinde Til Temir'de ölümsüzleşen enternasyonal komünist savaşçı İvana Hoffmann'ın annesi Micheala Hoffmann'ın Almanya'dan gönderdiği video mesaj izlendi.

Seminere konuşmacı olarak Süryani Kadın Birliği'nden George Bansomo, Kadın Evi'nden Bediye Murat ve JKŞ Sözcüsü Fadya Sido katıldı.

Bansomo yaptığı konuşmada, 8 Mart tarihçesini aktardı. Rojava devriminin bölgede yaşayan tüm kadınları bir araya getirdiğini vurgulayan Bansomo, "Süryani, Asuri, Keldani, Arami ve birçok ulusal topluluktan kadınlar devrime katıldı. Kadınlar devrimin içinde silahlanıp toplumu korudu. 2012'den bu yana toplumumuzda kadınlar her alanda yer aldılar" şeklinde konuştu. Süryani kadınların tüm zorluklara rağmen seslerini yükselttiğini belirten Bansomo, kadınların devrimi korumak için savaşta en ön saflarda yer aldığını söyledi.

Kadın Evi'nden Bedriye Murad da Rojava devrimiyle birlikte kadınların kazandıkları haklara dikkat çekti. Kadın yasaları hakkında bilgi veren Murad, kadınların haklarına sahip çıkmaları gerektiğini belirtti.

'ERKEK EGEMEN ZİHNİYETİ YIKACAĞIZ'
JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, seminere katılan tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı, kadınların dünyanın her yerinde erkek egemenliğine karşı mücadele ettiğini dile getirdi. Sido, "Erkek egemen zihniyeti yıkacağız. Kimsenin kadının özgürlüğünü elinden almasını kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Rojava kadın devriminin kazanımlarına değinen Sido, devrime ve kadın özgürlüğüne yönelik saldırıların devam ettiğini söyledi, kadınları örgütlenmeye ve mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Seminer sonunda kadınlar, "Kadın, yaşam, direniş" sloganını attı, halay çekti.