28 Mart 2024 Perşembe

Qamişlo ve Kobanê'de şehitlikler ziyaret edildi

Rojavalı komünistler, Qamişlo ve Kobanê'de şehitlikleri ziyaret etti, anmalar gerçekleştirdi. Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çekilen anmalarda "Şehitlerin izinde devrimimizi savunacağız, onların takipçisi olacağız" denildi.

Rojavalı komünistler, "Kasım şehitler ayı" dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo ve Kobanê kentlerinde şehitlik ziyaretleri gerçekleştirdi. Qamışlo'da Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) üyeleri, Delil Saroxan Şehitliği'nde bulunan MLKP şehitleri Sevda Çağdaş (Raperin Dicle) ve Kerem Pehlivan'ın (Demhat Günebakan) mezarlarını ziyaret etti.

Rojavalı komünistler mezar başlarında saygı duruşunda bulundu. Anmada TKŞ adına konuşan Abdulhalim Osman, "Devrim başladığında MLKP kadrolarını Rojava'nın savunulması için yollayan başlıca partilerden biri oldu. Çünkü gördü ki, devrim Ortadoğu ve dünya için bir kıvılcımdı. Parti, kadrolarını gönderdiğinde biliyordu ki şehitler verecek, bedel ödeyecekti. İşçi sınıfının ve ezilen halkların öncüsü olarak bedel ödemeye hazırdı" diye konuştu.

MLKP'nin Rojava'daki ilk şehidinin Serkan Tosun olduğunu hatırlatan Osman şöyle etti: "Serkan yoldaş, devrimin başında Serêkaniyê'de ölümsüzleşti. Sonrasında Rojava devriminde şehitler kervanımız başladı. Bu toprakların, halkın ve devrimin savunulması için kan döktüler. Demhat ve Raperin yoldaşlar görevlerini yerine getirirken şehit düşeceklerini biliyorlardı. Yollarının takipçisi olacağız, devrimimizi savunacağız. Bir kez daha söz veriyoruz, kanımızın son damlasına kadar onların takipçileri olacağız."

'KASIM BİZE BİR ÇAĞRIDIR'
Anmada katılımcılar söz aldı, "Kasım şehitler ayı"nın önemine dikkak çekti. Yapılan konuşmalarda, "İlk şehidimiz Erdal Balcı yoldaş, Kasım ayında bir köprüde düşman saldırısıyla şehit düştü. Bu ay bizim için Şehitler Ayı oldu. Hüseyin Demircioğlu, Şengül Boran, Kutsiye Bozoklar, Baran Serhat, Raperin ve Demhat yoldaşlar ve daha onlarca yoldaş canlarını feda ettiler. Bu mücadele  kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı bir savaştır. Biliyoruz ki bu savaş bedelsiz olmaz. Şehitlerimiz bizlere bu yolda kazanacağımızın inancını veriyor. Kasım bize bir çağrıdır. Yoldaşların yaktığı meşaleyi daha da yükseltmeliyiz" ifadeleri kullanıldı.

Türk devletinin son günlerde gerçekleştirdiği saldırılara da dikkat çekilen anmada, "Şehitlerimiz hayallerini gerçekleştireceğiz. İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı cevap olarak onların görevlerini omuzlayacağız. Ya biz kazanacağız, ya biz kazanacağız" denildi.

'KADIN DEVRİMİNİ KORUMAK İÇİN DİRENECEĞİZ'
Devrimci Komünist Kadınlar, Kasım Şehitler Ayı etkinlikleri kapsamında Kobanê Dicle Şehitliği'nde anma gerçekleştirdi. Şehitlik girişinde "Şehit namirin" sloganları atan JKŞ üyeleri, Elende El Muhammed'in (Zilan Destan) mezarı başında saygı duruşunda bulundu. Anmada yapılan konuşmada, Türk devletinin işgal tehditleri altında şehitleri anmanın daha da anlamlı olduğuna dikkat çekildi. Konuşmada, "Türk devleti, devrimin kazanımlarını tasfiye etmek, Kürt halkının özgürlüğünü elinden alarak tekrar köleleştirmek ve Kürdistan topraklarını işgal etmek istiyor. Sömürgeci faşizme boyun eğmeyeceğiz. Kadın devrimini ve kazanımlarını korumak için her koşulda direneceğiz"denildi.

Komünist kadınlar, "Şehit namirin" sloganları atarak, şehitliği dolaştı, şehitlerin mezarları başında anmalar yapıldı.

'ŞEHİTLERİN İZİNDE DEVRİMİMİZİ SAVUNACAĞIZ'
Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) üyeleri de şehitleri andı. Son dönem gelişmeleri üzerine tartışmalar yapılan toplantıda, olası saldırı durumunda gençliğin oynayacağı rol üzerinde duruldu. Türk devletinin saldırılarının Kasım Şehitler Ayı'nda gerçekleştiğine vurgu yapan konuşmalarda, "Şehitlerimizin izinde devrimimizi savunacağız. Savaşta herkese görevler düşecek. Topyekün bir savunma ve direniş için gençlerin öne çıkması ve şehitlerimizin mirasına sahip çıkması için gün bugündür" denildi.