19 Nisan 2024 Cuma

Qamışlo halkı üç şehidi sonsuzluğa uğurladı

İşgal saldırılara karşı devam eden onur ve özgürlük direnişinde şehit düşen üç savaşçı Qamişlo'da binlerce kişi tarafından son yolculuklarına uğurlandı.

Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgale karşı direnişte ölümsüzleşen YPJ savaşçısı Dilvin Qamişlo, DSG savaşçısı Siyamend Qamişlo ile Zekeriya Qamişlo, Şehid Delil Saruxan Şehitliği'nde binlerce kişinin katılımıyla sonsuzluğa uğurlandı.

Uğurlamada, direnişte ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu yapıldı. TEVDEM Eşbaşkanı Zelal Ceger yaptığı konuşmada, "Bugün direniş günüdür. Çocuklarınız, yoldaşlarımız işgalci Türk devletine karşı özgürlüklerini, onuru ve topraklarını savunurken ölümsüzleştiler. Ölümsüzleşen savaşçılar bize şu mesajı veriyor. Biz canımızı vereceğiz. Hiçbir zaman düşmanlarımızdan korkmuyoruz. Bizim halklarımızdan bir isteğimiz var, o da halkımız bu direnişte yalnız bırakmasın. Bizim yolumuzun mücadelemizin takipçisi olsun" ifadelerini kullandı.

Ceger, Rojava halklarının şehitlerin yolundan yürüyerek işgalcilere karşı direnişi sürdürdüğü dile getirdi. Ceger şöyle konuştu: "Düşmanlarımız yüzyıllardan beri bizi yok etmeyi amaçladı. Düşmanlarımızın korkusu halkların özgürlüğündendir. Halkların demokrasi mücadelesindendir. Bugün işgalciliğe karşı halkın direnişinden korkuyorlar. Biz bütün tarih boyunca işgalcilere, zulme karşı boyun eğmedik, direndik, direnişi sürdürdük."

21. yüzyılın emekçilerin, Kürt halkının, kadınların ve mücadele verenlerin yılı olduğunu dile getiren TEVDEM Eşbaşkanı Ceger, "Biz bu toprakların gerçek sahipleriyiz. Bu topraklarda yüz yıllar boyunca direnenleriz. Binlerce şehit verdik. 3. dünya savaşının merkezi bugün Suriye topraklarıdır. Bu savaşta bölgede yaşayan halklar olarak varlığımızı ortaya koyacağız. Kimse bizi bu topraklarda yok sayamayacak. Kim ne derse desin biz varız. Ve bu topraklarda olmaya, direnmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz. Kimse bu topraklara ekilmiş özgürlük tohumlarını ortadan kaldıramaz" diye belirtti.

Rojava'daki direnişin zaferle taçlanacağını vurgulayan Ceger konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Devrimin başından itibaren büyük bedellerle kazandığımız kazanımlarımızı sonuna kadar korumalıyız. Ayağa kalkmalıyız her yerde direnişi büyütmeliyiz" dedi.

'5 MİLYON SURİYELİNİN TEMSİL EDİLMEDİĞİ ANAYASAYI KABUL ETMEYECEĞİZ'
Suriye'nin yeni anayasasına ilişkin toplantıların başlayacağına işaret eden Ceger "Anayasa yazım komitesinde şu ana kadar varlığımız inkar ediliyor. Bizi anayasa yazım komitesine almıyorlar. Buna ilişki Özerk Yönetimin aldığı karar nettir. Eğer bizi komiteye almazsanız, biz 5 milyon Suriyelinin temsil edilmediği bu anayasayı kabul etmeyeceğiz" şeklinde konuştu. Ceger, Suriye'nin istikrarı ve çözüm için Kuzey ve Doğu Suriye temsilcilerinin de anayasa komisyonunda yer alması gerektiğini vurguladı ve şöyle dedi: "Bugün bu topraklara gelen devletler, kendi çıkarları doğrultusunda buradalar. Biz bu bölgede demokratik çözüm gücüyüz. Kimse bunu yok sayamaz. Biz direnirsek, mücadele edersek kazanacağız."

Konuşmaların ardından şehitlerin sicil bilgileri okundu, ailelere şehadet vesikaları verildi.  Cenazeler, omuzlara alınarak sloganlar ve ağıtlar eşliğinde defnedildi.