19 Nisan 2024 Cuma

Qamişlo halkı sınırın sıfır noktasında topraklarını savunacaklar

Kuzey ve Doğu Suriye?ye yönelik operasyon tehditlerine rağmen bölge halkı yaşamın olağan akışında hayatlarını sürdürürken olası bir operasyona karşı topraklarını savunacaklarını ifade ediyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 12 Aralık günü gerçekleştirdiği konuşmasında Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik askeri operasyonun birkaç güne başlayacağını belirtmesinin ardından Kuzey ve Doğu Suriye sınır hattında Türk askerileri ve İslami çetelerin hareketliliği arttı. Bu hareketlilik karşısında Kuzey ve Doğu Suriye ile Rojava topraklarında yaşayan halk topraklarını terk etmemekte kararlı.
 
"Erdoğan'ın bölgede büyük bir çıkmazın içerisinde, bundan kaynaklı da Kuzey ve Doğu Suriye'ye işgal tehditleri yapıyor" diyen Ehmed Abdo, "Bu açıklamalar yeni değil, ne zaman çeteler sıkışsa Erdoğan hemen açıklama yaparak hedefe Kuzey ve Doğu Suriye'yi koyuyor. Burada yaşayan Kürt, Arap, Süryani halkları olarak Erdoğan'ın açıklamalarının karşısındayız. Erdoğan'ın Osmanlı planları bu topraklarda tutmaz. Biz topraklarımızda halkların kardeşliğini büyüttük" diye belirtti.
 
"Halk olarak bütün saldırılara cevap vermeye hazırız diyen" Abdo, "Rojava içerisinde kendi kirli siyasetlerini yürütemeyecekler. Halk olarak topraklarımıza bağlıyız bu toprakları bırakıp hiçbir yere gitmeyeceğiz. Topraklarımızı düşman saldırılarından koruyacağız. Burası bizim topraklarımız ve en doğal hakkımız olan direnişi de sonuna kadar götüreceğiz. Halk olarak söz veriyoruz şehitlerimize onurumuz için, kerametimiz için sonuna kadar direneceğiz. Rojava devrimimizi savunacağız" diye kaydetti.
 
HALKLARIN BİRLİKTELİĞİ BOZULMASIN
 
Evimizi, topraklarımızı bırakıp hiçbir yere gitmeyeceğiz diye ifade eden Heyat Eli, "Biz evimizdeyiz savaşçılarımız bizden ne istiyorsa halk olarak yapmaya hazırız, evimizi bırakıp kaçmayacağız. Sonuna kadar evimizi topraklarımızı savunacağız. Bu topraklarda Süryaniler, Kürtler, Arap'lar birlikte yaşıyor. Bizde bütün halklar olarak savunmamızı alacağız. Topraklarımızı sonuna kadar savunacağız. Neden başka ülkenin topraklarına kaçalım. Burası bizim toprağımız ve biz toprağımızı bırakmayacağız. Çeteler evleri talan ediyor, bunu Efrin'de, Cerablus'da gördük, onların topraklarımızı yağmalamasına izin vermeyeceğiz. Onurumuz ve özgürlüğümüz için direneceğiz" dedi.
 
"Evimizden ayrılmayacağız sonuna kadar direneceğiz" diyen Hesina İbrahim şunları söyledi: "Biz topraklarımızdayız, biz evimizdeyiz. Biz halk olarak kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Biz bu toprakların savunmasında onlarca şehit verdik, şehitlerimizin mücadelesini sürdüreceğiz."
 
80 yıldır Qamişlo'da sınır hattında yaşayan Halime Hüseyin ise "Biz topraklarımızı bırakıp hiçbir yere gitmek istemiyoruz. Biz nereye gideceğiz. Gelirlerse beni evimin içinde öldürsünler. Bu toprağı bırakıp nereye gideceğim. Bu topraklarda dünyaya geldik her şeyi bu topraklarda öğrendik. Ben toprağımı bırakmayacağım. Burada Kürt, Arap, Süryani ilk defa birlikte yaşıyoruz" dedi.
 
Hüseyin, "Üç çocuğum var onlarda toprakları için onurları için direnecekler. YPG ve YPJ'ye güveniyorum onlar bu toprakların çocukları, onlar bizim yavrularımız, onlar bizden ne isterse biz sonuna kadar onların yanında olacağız" diye kaydetti.