9 Mayıs 2024 Perşembe

PTT'deki iş cinayetinde sanıklara verilen cezaya avukatlardan itiraz

Sirkeci'deki PTT binasında çalıştığı iskeleden düşen 23 yaşındaki restoratör Dilek Dayar'ın ölümüne ilişkin davada 3 kişiye, "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan ceza verildi. Kararı değerlendiren avukatlar, iş cinayetinde kasıt olduğuna dikkat çekerek, sanıkların 'olası kastla cezalandırılması' gerektiğini söyledi, karara itiraz edeceklerini açıkladı.

İstanbul Sirkeci Büyük Postane'nin restorasyonunda çalışırken iskeleden düşerek iş cinayetinde yaşamını yitiren Dilek Dayar davasında 3 kişi hakkında hapis cezası kararı çıktı.

Çağlayan'daki 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanıklara, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten hapis cezası verildi.

İş cinayetine ilişkin restorasyon şirketinin sahipleri Adnan Karadeniz, İmran Karadeniz, Muharrem Özcan, Karacan Grup şirketinin sahibi ve şantiye şefi Ahmet Rauf Karacan ve iş güvenliği uzmanı Gökhan Yılmaz'ın, "taksirle ölüme sebebiyet vermekten" yargılandığı davada karar çıktı.

ABİ DAYAR: EN YÜKSEK CEZA VERİLSİN
Dilek Dayar'ın abisi Sedat Dayar, mahkeme dosyasında alınan üç raporda da sanıkların kusurlarının tek tek sayıldığını belirterek, "Ama nasıl bu sanıklar karşımıza geçip biz bütün önlemleri aldık diyebilmektedir. Bu cesareti nereden almaktalar, neye güveniyorlar? Giden canımız geri gelmeyecek, acımız dinmeyecek ama başka kazalar yaşanmaması için en yüksek cezanın verilmesini talep ediyorum" dedi.

Ailenin avukatı Sevgi Evren ise tüm sanıkların kazayı engelleyebilecek yetki ve bilgiye sahip olduklarını, ancak almaları gereken tedbirleri almayarak kazayı yarattıklarını söyledi. "Dilek'in yüksekte çalışma ile ilgili bir eğitim verilmeden yüksekte çalıştırılması, olay günü havanın yağışlı olması nedeniyle işin tatil edilmesi gerekirken çalışmaya devam edilmesi gibi sebepler kazanın oluşumunda etkili olmuştur" ifadelerini kullanan avukat Evren, sanıkların olası kasttan cezalandırılmasını ve tutuklanmalarını talep etti.

3 SANIĞA HAPİS 2 SANIĞA BERAAT
Dayar'ın iş cinayetinde ölümüne ilişkin mahkeme 3 sanık hakkında hapis cezası kararı verdi.
Karacan Grup şirketinin sahibi ve şantiye şefi Ahmet Rauf Karacan'a 3 yıl 4 ay, restorasyon şirketinin sahiplerinden Adnan Karadeniz'e 4 yıl 5 ay 10 gün, Muharrem Özcan'a da 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verildi.

Sanıkların eylemini bilinçli taksirle işlediği kanaatini taşıyan mahkeme, sanıklara verdiği cezayı TCK' nun 22/3 maddesi uyarınca artırdı ve ertelemedi. Mahkeme İmran Karadeniz ve iş güvenliği uzmanı Gökhan Yılmaz'ın ise beraatine karar verdi.

AVUKATLAR: OLASI KAST VAR KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ
Kararı değerlendiren Dayan ailesinin avukatları, PTT'nin kazanın yaşanmasını engellemek adına hiçbir önlem almadığını belirtti, "Dosya kapsamı göstermişti ki, bu cinayet göz göre göre işlenmiştir. Savcılık tarafından taksir sevk maddesiyle başlatılan yargılamada sanıkların bilinçli taksirle hareket ettiklerine dair karar verilmesi iş cinayetlerinde cezasızlık politikalarına karşı verilen mücadeleler sonuncunda önemli bir kazanımdır. Aile ve avukatlar olarak sanıkların tamamının ceza alması için ve olası kastla hareket edildiğinin ispatlanması sebebiyle olası kastla ceza almalarının sağlanması için üst mahkemeye itiraz edeceğiz" dedi.