19 Mayıs 2024 Pazar

PTT işçileri 'kölelik sözleşmesi'ne karşı eylemde

Kendilerine dayatılan sefalet ve kölelik sözleşmesini imzalamayacağını kaydeden PTT taşeron işçileri il ve ilçelerdeki dağıtım noktalarında eyleme başladı. İşçiler, "Bize dayatılan kölelik sözleşmesini imzalamayacağız" dedi. 

PTT işçileri kendilerine dayatılan sefalet sözleşmesine karşı birçok kentte ve ilçede dağıtıma çıkmadı. 2022 yılının yeni ihale dönemi bugün başladı. Günler öncesinden yapılan açıklamalar ile PTT A.Ş.'ye sefalet sözleşmesinden geri çekilme çağrısı yapan PTT-Sen üye taşeron işçiler birçok noktada eylemde.

İstanbul'daki 46 dağıtım noktasından, Kocaeli Gölcük, Dersim, Bursa, Elazığ başta olmak üzere Türkiye'de birçok noktada dağıtımı durduran işçiler, "Bize dayatılan kölelik sözleşmesini imzalamayacağız" dedi. 

Söz konusu yeni düzenlemeye göre asgari ücretin yüzde 10 ile yüzde 20 fazlası ve 25 TL yemek, 15 TL yol ücretinin ayrıca ödeneceği yönünde açıklama yapıldığı, yol-yemek ücreti ayrı verileceği için de işçinin yıllık izin kullandığı ve rapor aldığı günler için kesinti uygulanacağı belirtildi. Ayrıca performans ücreti  uygulamasına geçileceği fakat neye göre belirleneceğinin de muamma olduğu yeni düzenlemeye göre enflasyonun altında ezilen emekçilerin asgari ücrete ara zam beklerken mevcut hakları da elinden alınacak. 

Konuya ilişkin açıklama yapan PTT-Sen, "Senelerdir yüzde 30, yüzde 35 ve yüzde 40 üstüne yol yemek ücreti eklenmesi gerektiğini de ifade ediyoruz. Acilen yeni sözleşme bu şekilde güncellenmeli ve işçilere dayatılan bu kölelik sözleşmesi ortadan kaldırılmalıdır. Bu haliyle büyük ayıptır" dedi. Açıklamada, "Biz PTT-SEN olarak, kurum içindeki imkanların asla taşeron işçiler için kullanılmamasına, milyonlarca liralık tazminatların yöneticiler için tek kalemde harcandığı konuşulurken bize toplu sözleşme hakkımızı kullanmak istediğimizde paramız yok diyen taşeron patronlarının ve PTT AŞ'nin karşısında olduğumuzu bir kez daha duyuruyoruz. Bu yoğun hak kaybı işkolunda faaliyet yürüten başta Posta-İş ve Öz Haber-İş olmak üzere işverenlerle birlikte hareket eden sarı/bürokratik çantacı sendikaların da suçudur. İşçileri patronlarla yaptıkları özel görüşmelerle ortada bırakmışlardır. Bu kurumun yükünü her işi en ağır koşullarda yapan taşeron işçiler çekmektedir. Tüm kardeşlerimiz haklarımızı bilmek bir arada olmak için sendikanıza üye olun ve sarı sendikalardan kurtulun! Her zaman yanınızdayız" ifadeleri yer aldı.