3 Mayıs 2024 Cuma

PSAKD'nin Silivri Hapishanesi önündeki açıklamasına izin verilmedi

PSAKD İstanbul Şubeleri üyeleri ve yöneticilerinin hapishanede bulunan Aleviler için Silivri Cezaevi önünde yapmak istedikleri açıklamaya jandarma tarafından engellendi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul Şubeleri hapishanelerde tutuklu bulunan TV10 Yönetik Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin, Yayın Kurulu üyesi Veli Haydar Güleç, kameraman Kemal Demir ve PSAKD Sarıyer Cemevi Şube Başkanı Zeynep Yıldırım için Silivri Hapishanesi önünde yapmak istediği basın açıklaması engellendi. 
 
Aralarında PSAKD Genel Başkan Gani Kaplan'ın da aralarında bulunduğu kitle Silivri Hapishanesi önünde bekliyor. Hapishane önünde bulunan jandarma basın açıklaması yapılmasına izin vermedi. Bunun üzerine hapishane sınırları dışına doğru yürüyerek açıklama yapacakları alana gittiler. Yolda sık sık, "Alevi canlar serbest bırakılsın-Aleviyiz haklıyız kazanacağız, Zeynep Yıldırım serbest bırakılsın, Veli, Haydar, Kemal serbest bırakılsın" sloganları atıldı.
 
Öte yandan hapishane önüne arabalarını park edenlere ceza kesildi.
 
'BU TÜRK TİPİ BİR FAŞİZMDİR'
 
Hapishane dışında yapılan açıklamada, "Alevi canlarımız, Pir Sultan dostlarımız serbest bırakılsın" pankartı açıldı. Açıklama öncesi PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan kısa bir konuşma yaptı. Kaplan, Türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirterek, İnsanların Kürtçe konuştukları için öldürüldüğünü,  televizyonlarda yaptığı açıklamadan dolayı gözaltına alındıklarını söyledi. Kaplan, bunu Türk tipi faşizm olarak nitelendirdi.
 
Kaplan, "Veli Haydar Güleç, Veli Büyükşahin, Zeynep Yıldırım ve Ataşehir Şubesi'nden de üç arkadaşımız tutuklu ama iddianameleri hala hazırlanmadı" dedi.
 
"Dün Sivas'ta Madımak Oteli'ni saranlar bugün ülkeyi sarmaş durumdadır" diye hatırlatan Kaplan, birlikte mücadele vurgusu yaptı. Kaplan, Silivri'de bulunan Alevi canların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
 
Açıklamada "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı atıldı.
 
'TV10 ÇALIŞANLARI HAKSIZ, HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE HAPİSHANEDE TUTULUYOR'
 
Daha sonra PSAKD İstanbul Şubeleri adına Kartal Şube Başkanı Songül Tunçdemir açıklamayı okudu. Tunçdemir, Zeynep Yıldırım, Veli Haydar Güleç, Veli Büyükşahin, Kemal Demir ve daha bir çok kişinin haksız hukuksuz bir şekilde hapishanesinde tutuklu bulunduğunu kaydetti.
 
Tunçdemir, KHK ile kapatılan TV 10 Kameramanı Kemal Demir'in, 2 Aralık 2017 tarihinden beri, TV 10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin'in ile TV 10 Yayın Kurulu üyesi ve Programcı Veli Haydar Güleç'in 18 Ocak 2018 tarihinden beri, yaklaşık 1 yıldır Silivri Hapishanesi'nde olduklarını söyledi. Aradan bir yıl geçmesine rağmen hala iddianamelerinin hazırlanmadığını hatırlattı.
 
Tunçdemir, yüzde 80 engelli raporu olmasına rağmen hapishanesinde tutulan PSAKD üyesi Haydar Yıldırım ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Sarıyer Şube Başkanımız Zeynep Yıldırım'ın da haksız yere Silivri Hapishanesi'nde tutulduklarını kaydetti.
 
'ALEVİLER MÜCADELEYE DEVAM EDECEKLER'
 
Aylardır cezaevinde tutulmalarının büyük bir hukuksuzluk örneği olduğunu belirten Tunçdemir, "Onlar, Pir Sultan'ın direnciyle Alevi hak mücadelesine emek veren canlarımızdır. Bizler yoldaşlarımızın gözaltına alınıp tutuklandıkları ilk günden beri biliyoruz ki asıl amaç Alevileri esir almaktır. Demokrasi mücadelesi vermek suç değildir, mücadelemiz meşrudur… Alevi toplumu olarak, var olduğumuz günden beri demokrasiyi, özgürlükleri, laikliği ve en önemlisi de barışı savunduk" diye konuştu.
 
Alevilerin mücadelelerine devam edeceğinin altını çizen Tunçdemir, cezaevinde olan Zeynep Yıldırım, Veli Haydar Güleç, Veli Büyükşahin ve Kemal Demir'in biran önce yargılama süreçlerinin başlamasını ve serbest bırakılmalarını istedi.
 
'BU BİR CEZALANDIRMA YÖNTEMİDİR'
 
Tunçdemir'in ardından bir yıla yakın bir süredir Silivri Hapishanesi'nde bulunan Veli Büyükşahin, Veli Haydar Güleç ve Kemal Demir'in mesajını eski TV10 çalışanı Nilgün Mete okudu.