7 Mayıs 2024 Salı

PSAKD Maraş'ta katledilenleri Kadıköy'de andı

40 yıl önce Maraş'ta katledilenler Kadıköy Süreyya Operası önünde anıldı. Yapılan açıklamada, adalet çağrısı yapıldı.
Maraş katliamının 40. yılı dolayısıyla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul Şubeleri, Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaptı.
 
Devrimci Kızılbaş Hareketi, ESP ve yöre derneklerinin de destek verdiği eylemde "40. yılında Maraş katliamını unutmadık, unutturmayacağız" ve "Maraş katliamını unutma unutturma" yazılı pankartlar açıldı.
 
DKH: 40. YILINDA MARAŞ'IN HESABI SORULACAK
 
"Maraş için adalet, herkes için adalet", "Katil devlet hesap verecek", "Maraş'ın hesabı sorulacak", "Aleviyiz haklıyız kazanacağız" sloganlarının atıldığı eylemde Devrimci Kızılbaşlar Hareketi "40. yılında Maraş'ın hesabı sorulacak", "Maraş için adalet herkes için adalet", "Pes etmiyoruz. Maraş için adalet istiyoruz" yazılı dövizlerle katıldı.
 
Basın açıklamasını PSAKD Kartal Şube Başkanı Songül Tunçdemir okudu. Tunçdemir, "İçinde bulunduğumuz Aralık ayı, insanlık tarihi açışınsan utanç sayfaları ile dolu aylardan biridir. Aralık ayı, bu ülkenin ötekileştirilenleri olarak Aleviler, Devrimciler ve Kürtlerin en acımasız şekilde katledildiği ay olarak hafızalarımızda yer edinmiş ve bu katliamların acısı yüreğimizde taptaze durmaktadır" dedi.
 
'KATLEDİLEN CANLARIMIZI ANIYORUZ'
 
Tunçdemir "40. yılında Maraş katliamını, 18. yılında hapishaneler katliamını, 7. yılında Roboski katliamını lanetliyoruz! Katledilen canlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyoruz" diye belirtti.
 
Bugün dünyanın lanetlediği IŞİD çetelerinin vahşeti, 40 yıl önce Maraş'ta Alevilere uygulandığını ifade eden Tunçdemir, "Devlet güçleri günlerce bu vahşete seyirci kaldı. Evler ve işyerleri ateşe verilip, yakıldı ve nihayetinde Maraş ile birlikte 13 ilde sıkıyönetim ilan edilerek, 12 Eylül askeri faşist cuntasının zemini hazırlanmış oldu" diye kaydetti.
 
Tunçdemir, "Maraş'ın acısı tıpkı Çorum gibi, tıpkı Sivas gibi, tıpkı Dersim gibi, tıpkı Suruç gibi, tıpkı Ankara gibi tazedir. Sivas'ı, Çorum'u, Maraş'ı, Dersim'i, Roboski'yi, Hrant'ı, Suruç'u, Ankara'yı, Tahir Elçi'yi unutmayacağız, unutmak ihanettir. Türkiye'nin imhacı, inkârcı ve ayrımcı zihniyetiyle yüzleşmesini talep ediyoruz" dedi.
 
Maraş katliamı,  19 Aralık Hapishaneler katliamı, Roboski katliamı ve tarihte işlenmiş bütün katliamların insanlığa karşı işlenmiş suçlar olduğunun altını çizen Tunçdemir, "Bu suçların bir numaralı sanığı ise siyasi iktidarlardır" diye vurguladı. Bu ülkede katliamların ancak ve ancak ırk, din, dil ayrımı yapmadan bütün halkların ortak kınamaları ve mücadelesiyle önce vicdanlarda, sonra da mahkemeler önünde mahkûm edilerek önlenebileceğini söyleyen Tunçdemir, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:
"Bu topraklara barış ve huzur ancak böyle gelir. İnancından, kültüründen dolayı yüzyıllardır katliamlara uğratılan bir halk olarak bizler, katliamların hesabınin sorulması ve bundan sonraki katliamların durması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Ayrımcılığa, inkara, istismara, savaşlara, sömürüye itiraz ediyoruz. Ağıtlara sinmiş acıları, türkülere teslim olmuş gözyaşlarını, umuda dönüşen zılgıtlarımızla biz Kürtçe, Türkçe, Zazaca, Ermenice barış ve kardeşlik türküsü söylemeye devam edeceğiz. Hak ve hakikat ışığında hakka yürüyen cümle canlarımızı 40. yılında bir kez daha saygıyla anarken, katilleri, koruyucularını ve onları yönlendiren insanlık dışı, gerici, faşist ideolojilerini nefretle kınıyoruz."