5 Mayıs 2024 Pazar

'Provokatif girişimlerle Kobanê davasında algı yaratılmak isteniyor'

Kobanê davası sürerken adliye koridorunda bir grup faşistin provokasyon girişimine ilişkin açıklama yapan avukatlar ve milletvekilleri, HDP'ye yönelik kumpas davasıyla yetinmeyenlerin provokatif girişimlerle farklı bir algı yaratılmak istendiğini kaydetti. 

Kobanê davası Sincan Hapishane Kampüsü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürüyor. Ara sırasında duruşmayı izleyen ırkçı bir grup HDP'li siyasetçilere saldırı girişiminde bulundu. Avukatlar ve milletvekilleri saldırı girişimine dair Sincan Hapishane Kampüsü önünde basın açıklaması düzenledi.

Avukat İlknur Alcan, müvekkillerin ve avukatların savunmalarını verdiği sırada bir grubun duruşma salonunun bulunduğu koridordan, siyasetçilere hakaret ve tehdit söylemlerinde bulunduğunu söyledi. Alcan, müvekkil ve avukatların mahkeme heyetine "Bu şekilde savunma yapamayız" demelerine rağmen mahkeme heyetinin duruma müdahale etmediğini kaydetti. Alcan, "Adliyeye mahkeme tarafından alınan bu kişiler müşteki sıfatı verilerek hem müvekkillerimizi hem de bizleri tehdit ettiler. Bu açıkça adil yargılama hakkının ihlalidir. Bu sloganların mahkeme üzerinde baskı yapmaya yönelik olduğunu söyledik. Ancak maalesef mahkeme başkanı ara vererek duruşma salonunu terk etti" dedi.

GÜLÜM: HDP BU DAVADA YARGILAYAN OLDU
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise davanın kumpas bir dava olduğunu ve gerçek bir yargılama olmadığını belirtti. Gülüm, "Bu dava aslında iktidarın talimatıyla açılan HDP ve toplumsal muhalefeti susturmak için yargıyı sopa olarak kullandıkları bir dava. Sürekli bu dava ile ilgili iktidar tarafından çarptıran açıklamalarla karşı karşıya kalıyoruz. HDP bu davada yargılayan oldu. Arkadaşlarımız bu davanın bir kumpas davası olduğunu ortaya çıkarttı. Bununla yetinmeyenler içeride yaptıkları yetmiyormuş gibi bugün de provokatif girişimlerle olayın üzerinde başka türlü algı yaratmaya çalışıyorlar. Müşteki ve yargılananların yerleri ayrı olmasına rağmen bu kişiler yargılananların olduğu giriş çıkışlardan alındılar. Bu bile bir provokasyon çıkarmaya yönelik olduğunun göstergesidir" ifadelerini kullandı.

'İKTİDAR BURADA SALDIRI ZEMİNİ GİRİŞİMİNDE'
Duruşmanın ilk gününde "pandemi" gerekçe gösterilerek milletvekillerinin yapmak istediği açıklamaların engellendiğini hatırlatan Gülüm, şöyle devam etti: "Bugün hem burada basın açıklaması rahatlıkla yapıldı. İçeri girdiler koridorda sloganlar attılar ve tehditlerde bulundular. Buna karşı kolluk ve amirler ne yaptı? Hiçbir şey. Asla duruşmaya katılanların güvenliğini sağlayacak bir güvenlik önlemi alınmadı. Burada alınan güvenlik önlemi bizi susturmaya yöneliktir. Bu da yetmedi vekillere yönelik hakaret içeren saldırılara maruz kaldık. Siz burada nasıl güvenlik sorununu çözüyorsunuz? Çok açıktır ki iktidar burada saldırı zemini girişiminde. Burada kendiliğinden oluşan müştekilerin geldiğini düşünmüyoruz, bilerek oluşturulmuş bir provokasyon olduğunu düşünüyoruz."

Açıklama alkış ve "HDP susmadı susmayacak" sloganları ile sona erdi.