20 Nisan 2024 Cumartesi

Protestoların sürdüğü Şili'de 8 bakan görevden alındı

Gösterilerin günlerdir devam ettiği Şili'de Devlet Başkanı Sebastian Pinera, aralarında eylemlere katılanlara "suçlu" diyen İçişleri Bakanı Andres Chadwick'in de olduğu 8 bakanı görevden aldı.
 

Günlerdir süren protesto gösterilerini yatıştırmak isteyen Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, geçen hafta eylemlere katılanlara "suçlu" diyerek tepki çeken İçişleri Bakanı Andres Chadwick'in de aralarında bulunduğu 8 bakanı görevden aldı.

Protesto gösterileri üzerine geçen günlerde yeni bir kabine kurmak için bütün bakanların istifasını isteyen Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, dün beklenen duyuruyu yaptı. Pinera, 8 bakanı görevden aldığını açıkladı.

Görevden alınanlar arasında geçen hafta eylemlere katılanlara "suçlu" diyerek tepki çeken İçişleri Bakanı Andres Chadwick de bulunuyor. Pinera’nın kuzeni olan Chadwick'in yerine parlamento ile irtibatı sağlayan Devlet Bakanı Gonzalo Blumel atandı.

Maliye Bakanı Felipe Larrain'in yerine de ekonomi profesörü Ignacio Briones'i getirildi. Ayrıca savunma, ekonomi, çalışma ve spor bakanlıkları da değişti.

Santiago Valisi Karla Rubilar’ın da yeni hükümet sözcüsü olması kararlaştırıldı.

Ülkenin "zor günlerden" geçtiğini söyleyen Sebastian Pinera, "Şili değişti ve yeni zorluklarla mücadele etmek için hükümetin de değişmesi gerekiyordu" açıklamasında bulundu.

Şili halkı tarafından verilen "güçlü ve açık mesajı" dinlediklerini belirten Pinera, halkın daha adil ve destekleyici bir yönetimi hak ettiğini söyledi.

METROYA ZAMMINA KARŞI BAŞLAYAN PROTESTOLAR ÜLKE GENELİNE YAYILDI
Başkent Santiago'da en önemli ulaşım aracı olan metroya biniş ücretlerine gelen zamma karşı "turnikeden atlama" eylemiyle başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin güç kullanmasıyla büyümüştü. Gösterilerin ülke geneline yayılması üzerine 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan "acil durum" ve "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmişti.

Kabinedeki değişim ve başkanın açıklamalarına rağmen sosyal medyada gösterilerin devam etmesi çağrıları yapılıyor.