28 Mart 2024 Perşembe

'Promosyon ihalesi sağlık emekçilerinden yana ve şeffaf yapılmalıdır'

SES ve Dev Sağlık-İş, sağlık emekçilerinin promosyon ihalelerinin bankaların lehine değil sağlık emekçilerini gözeterek yapılması gerektiğini vurguladı, ihalelerin şeffaf ve açık olmasının önemine dikkat çekti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şubesi ve Dev Sağlık-İş İstanbul Şubesi, sağlık emekçilerinin promosyon ödemelerine ilişkin Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Promosyon ihalesi sağlık emekçilerinden yana, şeffaf ve açık bir şekilde yapılsın" pankartı açılan eyleme çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan SES İşyeri Temsilcisi Emrah Kaycı, ülkede derinleşen ekonomik krizle sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin alım gücünün de fazlasıyla düştüğünü belirtti. "Bankalar, sadece 2022'nin ilk 8 ayında geçen yıla kıyasla karını beşe katlarken emekçilerin alım gücü artmak bir yana gerilemeye devam etmektedir" diyen Kaycı, İstanbul için 2020 yılında 3 senelik imzalanan promosyon anlaşmasında ödenen 3 bin 816 liranın "pula döndüğünü" söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün de emekçilerin hakkının erimesine göz yumduğunu ve bankaların lehine hareket ettiğini ifade eden Kaycı, anlaşma imzalanan bankaların, sağlık emekçileri üzerinden büyük karlar elde ettiğine dikkat çekti. "Yadsınamaz kar kaynaklarına rağmen bankalar, yetkililerden aldıkları destekle ücretlerimizden elde ettikleri karı göz ardı edip komik ihale teklifleri ile karşımıza çıkmaktadır" diyen Kaycı, emeklerinin değersizleşmesine seyirci kalıp göz yummayacaklarını vurguladı.

İşkolunda yetkili olan ve promosyon ihale görüşmelerinde yer alacak Sağlık-Sen'in bugüne kadar hiçbir zaman sağlık emekçilerinden yana tavır almadığının altını çizen Kaycı, promosyon ihalesinde de Sağlık-Sen'in sağlık emekçilerinden yana tutum alması gerekirken sessizliğe gömüldüğünü kaydetti. SES ve Dev Sağlık-İş olarak hakları için bugüne kadar verdikleri mücadeleyi hatırlatan Kaycı, "Sözde yetkili, özde etkisiz, rengi sarı olan sendikanın aksine emeğimizi her kim sömürüp karına kar katıyorsa ve kim buna göz yumuyorsa karşısında durup hakkımız olanı istemekten geri durmayacağız" dedi.

Tüm sendika ve demokratik kitle örgütlerini ortak mücadeleye çağıran Kaycı, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Promosyon sözleşmelerinin yenilenmesinin çıkarılacak bir kararnameyle tek bir günde çözüme kavuşacağı bilinmektedir. Bu nedenle tüm emekçiler lehine promosyon sözleşmeleri için yeniden bir düzenleme yapılmalıdır.
🔹Hükümetin memur maaş zamlarında yaptığı gibi 6 aylık enflasyon farkının promosyon sözleşmelerinde de uygulanması,
🔹Enflasyonun belli bir oranı aşması ya da olağanüstü bir enflasyon artışı durumunda promosyon sözleşmelerinin süresi dolmadan güncellenmesi,
🔹Enflasyonist dönemlerde promosyon sözleşmelerinin cezai şart olmaksızın güncellenmesi,
🔹Promosyon sözleşmelerinin süresinin 3 yılı aşmaması,
🔹Promosyon anlaşmalarında işkolundaki örgütlü yapıların tamamının sürece dahil edilmesi gerekmektedir."

Eylem, KESK'in 17 Aralık'ta Ankara'da 2023 yılı merkezi bütçe tasarısına karşı "Seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz" şiarıyla düzenleyeceği mitinge çağrı yapılmasıyla son buldu. Eylem boyunca, "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.