12 Mayıs 2024 Pazar

Posta dağıtıcılarının paso hakları için toplanan imzalar Meclis'te

Posta dağıtıcılarının iptal edilen paso haklarının verilmesi için toplanan imzaları yapılan basın toplantısıyla Meclis KİT komisyonuna sunan Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu, PTT emekçilerinin hakları için mücadele edeceklerini kaydetti. 

Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu, posta dağıtıcılarının iptal edilen paso haklarının verilmesi için toplanan imzaları Meclis KİT komisyonuna basın toplantısı yaparak verdi. 

181 yıllık kurumda daha önce var olan hakların gün geçtikçe tırpanlandığı belirtilen açıklamada,  kurumda çalışan dağıtıcıların Bakanlar Kurulu kararı ile 08 Ocak 2002 tarihli ve 5736 sayılı kanunun 1. maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutularak şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsen yararlandığı hatırlatıldı. 

5584 sayılı kanunda yer alan hükmün 6475 sayılı kanunla yürürlükten kaldırılması ve yeni kanunda bu yönde bir muafiyet hükmünün yer almaması nedeniyle mahkemelerin verdiği karar uyarınca dağıtıcıların belediyeler tarafından sunulan şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlandırılmasına son verildiği belirtilen açıklamada, "Yoğun bir şekilde çalışan dağıtıcıların temel haklardan biri olan toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkından mahrum bırakılması birçok sorun ve sıkıntılara yol açmaktadır. 2020 ve 2021 yılları için kamu görevlerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik imzalanan Toplu Sözleşmede: ‘Madde 3-  (1) Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi pozisyonlarında bulunup, belediye sınırları içerisinde Başdağıtıcı ve dağıtıcı olarak görev yapanlara, belediye tarafından işletilen toplu taşıma araçları ile özel halk otobüslerinden ücretsiz yararlanmaları için anılan Genel Müdürlük tarafından fotoğraflı birer kart verilir' düzenlemesi bulunmaktadır" denildi. 

PTT'de çalışan dağıtıcı emekçilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma konusunda yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için yasal düzenleme yapılması ve Toplu Sözleşme hükmünün uygulanmasının önem arz ettiği ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi: "Bu çalışmaların hızlı bir şekilde yürürlüğe girmesi için posta dağıtıcılarından toplanan dilekçeler sendikamız tarafından 07 Aralık 2021 tarihinde TBMM KİT komisyonuna verilmiştir. Bundan sonraki süreçte de sendikamız, emekçilerin hakları konusunda aralıksız mücadelesine devam edecektir."