6 Mayıs 2024 Pazartesi

Polonya'daki kürtaj yasağına AİHM'den 'hak ihlali' kararı

AİHM, Polonya'da kürtaj yasağına karşı bir kadının yaptığı başvuruyu kabul etti, "özel ve aile hayatı hakkının ihlal edildiğine" hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 14 haftalık fetüsüne Down sendromu teşhisi konan ancak Polonya'da yasak sebebiyle kürtaj olamayan kadının başvurusunu kabul ederek, "özel ve aile hayatı hakkının ihlal edildiğine" hükmetti.

Polonya'da 2020 yılında 14 haftalık hamileyken fetüsüne Down sendromu tanısı konan bir kadın, ülkede 2020'de alınan "hamilelikte gerekli hiçbir durumda kürtaj yapılamayacağı yasası" sebebiyle kürtaj yaptıramadı. Kadın, AİHM'e başvurdu. Başvuruyu kabul eden AİHM, kürtaj olabilmek için Hollanda'ya gitmek zorunda kalan kadının "özel ve aile hayatı haklarının ihlal edildiğine" karar verdi. Mahkeme, Polonya hükümetinin kürtaj yaptıran kadına manevi tazminat olarak 15 bin avro, maddi zarar için ise 1004 avro tazminat ödemesine karar verdi.

'YASAĞIN KALDIRILMASINI BEKLİYORUZ'
Polonya'da kadın hakları konusunda çalışan FEDERA, yaptığı açıklamada, "Polonya'da yaşayan her kadın adına bu karar için mücadele ettik. Bu karar bir dönüm noktası ve Polonya'da kadınların bu kadar acı çekmesine neden olan yasaların değişmesi gerektiğine dair bir başka argüman. Polonya'nın yeni hükümetinin kürtaj yasasını kaldırılmasını bekliyoruz. Polonya Anayasa Mahkemesi'nin kararından önceki yasal duruma geri dönüş (yani üç, kürtajın kesin yasal dayanağı) yeterli değildir; gerekli olan şey, nedeni ne olursa olsun yasal kürtaja erişimdir" ifadelerini kullandı.