20 Nisan 2024 Cumartesi

Polonya'da yasak olan kürtaj için 'yardım hattı' kuruldu

Kürtajın yasak olduğu Polonya'da kadınların kürtaj olması için "yardım hattı" kuruldu.

Kürtajın yasak olduğu Polonya'da kadınların kürtaj için yurtdışına seyahatini kolaylaştırmak ve mali yardım sağlamak amacıyla yardım hattı kuruldu.

Avrupa'nın en katı kürtaj yasalarına sahip ülkelerinden biri olan Polonya'da, bir uluslararası grubun hayata geçirdiği hat ile kürtaj olmak isteyen kadınların yurtdışına seyahatine ilişkin tavsiye vermek ve mali destek sağlamak amaçlanıyor.

'HERKES KÜRTAJ HAKKI ELDE EDENE KADAR BURADAYIZ'
Sınır Tanımayan Kürtaj isimli girişimin de içinde bulunduğu projeye ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: "Sınır Tanımayan Kürtaj girişimi, kürtaj hakkının bir kişinin doğduğu ülkeye ya da taşıdığı pasaporta göre değişmemesi gerektiğine inanıyor. Herkes bulunduğu ülkede kürtaj hakkı elde edene kadar biz burada olacağız."

'YASAK PROTESTOLAR SONUCU KALDIRILDI'
Polonya'da kürtaja yalnızca fetüsün yaşamı risk altında olduğunda, kadının sağlığına tehdit olduğunda veya hamileliğin tecavüz veya ensest ilişki yoluyla olduğu zamanlarda izin veriliyor. Ülkede 2016 yılında kürtajı tamamen yasaklama girişimlerinin ardından siyah giyinen kadınlar tarafından ülke genelinde protestolar düzenlenmişti. Protestoların ardından hükümet bu girişimini sonlandırma kararı almak zorunda kalmıştı.