18 Mayıs 2024 Cumartesi

Politik tutsaklara özgürlük talebiyle Avrupa'da eylemler düzenlendi

Politik Tutsaklara Özgürlük Günü'nde Almanya, Fransa ve Belçika'da eylemler düzenlendi. Eylemlerde, Türkiye, Avrupa ülkeleri, İsrail, Şili, Hindistan'ın da aralarında olduğu çok sayıda ülkede politik tutsaklara yönelik saldırılara karşı mücadele etmenin ve politik tutsaklarla dayanışmanın önemine vurgu yapıldı.

Paris Komünü'nün kuruluş tarihi olan 18 Mart'ta Komintern'in kararıyla 1920'li yıllardan ilan edilen Politik Tutsaklarla Uluslararası Dayanışma Günü'nde Avrupa'nın pek çok kentinde eylemler yapıldı, politik tutsakların serbest bırakılması istendi.

BERLİN
18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü'nde Berlin'de Birleşik Devrimci Mücadele (BDM) güçleri tarafından eylem düzenlendi. Kreuzberg semtindeki eylemde saygı duruşunun ardından BDM adına Türkçe ve Almanca konuşmalar yapıldı. Pek çok ülkede devrimci, ilerici ve antifaşistin tutsak edildiği belirtilerek, politik tutsaklara sahip çıkmanın önemine değinilen konuşmada, İsrail'de Ahmed Saadat, ABD'de Mumia Abu Jamal, Fransa'da Georg İbrahim Abdallah, Peru'da Abimael Guzman, Hindistan'da Kisan Da ve Sheela Marandi ve Türkiye'de Abdullah Öcalan örnekleri verilerek tecrit politikalarına dikkat çekildi.

Türkiye hapishanelerinde tutsakların tahliyelerinin engellendiği ve hasta tutsakların ölüme terk edildiği kaydedilen konuşmada, "Faşist Türk devleti devrimci tutsakları fiziki olarak tasfiye etme ve ezmeyi hedefliyor. Aysel Tuğluk örneğinde olduğu gibi hasta tutsakları tahliye etmeyerek ölüme terk ediyor. Yakın zamanda 11 hasta tutsak bu uygulamalar sonucu yaşamını yitirdi" denildi.

Azadi adına yapılan konuşmada ise, Avrupa devletlerinin ve özelinde de Alman devletinin Kürt aktivistlere, devrimcilere yönelik saldırılarına değinildi. Alman devletinin Türk devleti ile işbirliği içerisinde Kürt derneklerine, aktivistlerin evlerine baskınlar düzenlediği, gözaltı ve tutuklama saldırıları yaşandığı belirtilerek, tutsakları sahiplenmenin her yerde önemli olduğu kaydedildi.

Tarihçi Nick Brauns'da dünyanın çeşitli ülkelerinden örnekler vererek, egemen sınıfların komünist, devrimci, sosyalist insanları her zaman mücadeleden koparmak için zindanlara attığını, Türk devletinin rehin aldığı Abdullah Öcalan, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve binlerce HDP tutsağı ile dayanışma içinde olduklarını belirtti. Brauns, Alman devletinin de kendisine karşı mücadele eden devrimcileri, antifaşistleri, ekolojistleri tutsak ederek susturmaya çalıştığını söyledi.

Brauns son olarak Ukrayna-Rusya savaşına da değindi, Ukrayna devletinin ve Rusya'nın tutsak ettiği devrimcilerle, savaş karşı insanlarla da dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Tutsakların resimlerinin taşındığı eylemde, "Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.

KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde de miting ve yürüyüş düzenlendi. Eylem, hapishanelerde ölümsüzleşenler adına saygı duruşuyla başladı.

ÖTSP temsilcisi, Türkiye ve Kürdistan'daki hapishanelerde, emperyalizme, kapitalizme karşı mücadelede esir alınan tutsaklara, insanlıkdışı koşullar dayatıldığını belirtti. Tecrit, izolasyon, görüş yasakları, sürgünlerin yanı sıra infaz yakmalar ile tahliyelerin engellendiği ve tedavi hakları engellenerek hasta tutsakların ölüme mahkum edildiği ifade edildi.

Baskı, keyfi uygulama ve hak gasplarına direnen devrimci tutsakların, açlık grevi ve ölüm orucu gibi eylemlerle ağır bedeller ödediği belirtilerek, faşist uygulamalara karşı tutsakların dışarıdaki sesi olmanın önemine vurgu yapıldı.

Young Struggle adına yapılan konuşmada ise Almanya'dan Türkiye ve Kürdistan'a, Hindistan'dan Filistin'e, dünyanın her yerinde devrimci tutsakların mücadeleyi sürdürmeye devam ettikleri, dört duvar arasında da devrimci idealleri kuşanmaktan geri durmadıkları belirtildi.

Eyleme Young Struggle, AGİF, SKB ve ZORA'nın yanı sıra IJ, Frauenkollektiv, Solidaritätsnetzwerk, FDJ, Palästina Spricht, ATIK, ADHK ve ÖTSP katıldı.

PARİS
Fransa'nın başkenti Paris'te de Tutsakların Sesi Platformu'nun (TSP) çağrısıyla Châtelet Meydanı'nda eylem yapıldı.

Eylemde, Fransızca "Politik tutsaklara özgürlük" yazılı pankartın yanı sıra George İbrahim Abdallah, HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan, Ahmad Saadat, Sebahat Tuncel, Muhabbet Kurt'un da aralarında bulunduğu çok sayıda politik tutsağın resimleri taşındı.

TSP'nin 18 Mart dolayısıyla yayınladığı açıklamanın okunduğu eyleme, George İbrahim Abdallah Dayanışma Komitesi'nden Fransız ve Şilili devrimciler de katıldı. Açıklamada, "Politik tutsaklar haksızlıklara, hak gasplarına, kimliksizleştirme saldırılarına boyun eğmiyorlar. Bizler onlarla dayanışmak ve özgürlükleri için mücadele etmeliyiz" denildi.

Eylemde ayrıca Şilili Nataşa, Şili'deki politik tutsakların durumuna ilişkin bilgi veren bir konuşma yaptı.

ANTVERPEN
Belçika'nın Antverpen şehrinde Groenplaats Meydanı'nda politik tutsaklar ile dayanışma eylemi düzenlendi. Tutsakların Sesi Platformu ve Belçika Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlenen eylemde Flamanca ve Türkçe açıklama yapıldı. Politik tutsaklar üzerinde uygulanan izolasyon ve baskılara dikkat çekilen konuşmaların ardından Fransızca ve Flamanca bildiriler dağıtıldı.

Eylemde sık sık "Politik tutsaklara özgürlük", "Hasta tutsaklara özgürlük", "Politik tutsaklarla dayanışmaya" sloganları atıldı.