27 Nisan 2024 Cumartesi

Polis şiddetini protesto eden gençlere polis şiddeti

Polis şiddetini protesto eden gençlik örgütlerine saldıran polis, çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına aldı.

İstanbul'da polis şiddetini protesto eden eden gençlere polis saldırdı. Kadıköy'de toplanan gençlik örgütleri "Sizin normaliniz polis şiddeti" pankartı açarak, sloganlarla Altıyol boğa heykeline doğru yürüşüşe geçtiler. Yürüşüş sırasında pandemi döneminde yaşanan polis şiddetini protesto ettiler.

"ABD'de George Floyd'un katledilmesine ses çıkaranlar Ankara'da Kürtçe şarkı söylediği için Barış Çakan'ı katledenlerdir. Biz gençlik örgütleri örgütleri olarak polis şiddetini protesto ediyoruz. Baskılara, şiddete teslim olmayacağız" diyen gençlerin önü polis tarafından kesildi.

Bunun üzerine İskele caddesine geçen gençlik örgütlerine polis saldırdı. Gençler kol kola girerek polis saldırısına direndi. Bu sırada halka yönelik konuşmalarla polis saldırısı ve şiddetini protesto ettiler.

Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Kalkanların arasına alınan gençlere işkence yapıldı. Buna rağmen barikatın önünden ayrılmayan gençler "Bu sokakları biz değil, siz terk edin" dedi. Bu sırada eylem alanına gelen HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, saldırıyı engellemek için polisle gençlerin arasına girdi. Polis, Piroğlu'nu kalkanlarla gençlerden ayırarak saldırıya devam etti.
 
Gençlerin polis şiddetine tepkisi ara sokaklarda devam ediyor. 


PİROĞLUİ: KTİDAR SADECE ZORA DAYANARAK AYAKTA KALIYOR
Saldırının ardından Kadıköy'de ki Eğitim Sen 2 Nolu Şube önünde buluşan gençlik örgütleri basın açıklaması düzenledi.  Polis şiddetine karşı gerçekleştirmek istenilen eyleme polisin şiddetle karşılık verdiğini kaydeden gençlik örgütleri, Şili'den Amerika'ya, Suriye'ye dünyanın her yerinde yaşanan polis şiddetine karşı gençlik örgütleri olarak sessiz kalmayacaklarını kaydetti. 

Söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, polis terörünün ne olduğunun bir kez daha yaşandığını söyledi. Piroğlu, "İktidar kendisi halka karşı sadece zora dayanarak ayakta kalıyor. Mahkemeleri halka karşı şiddete dönüştürdüler, polisi koruyorlar, katilleri koruyorlar, hırsızları koruyorlar" dedi.

GENÇLİK DİZ ÇÖKMEDİ, HALKLAR DİZ ÇÖKMEDİ 
Halka tüm bu zorbalıkla karşı diz çökmenin dayatıldığını vurgulayan Piroğlu, "Bugün nasıl diz çökülmediyse bundan sonra da çökülmeyecek" ifadesini kullandı. "Halklar diz çökmedi, gençlik diz çökmedi" diyen Piroğlu, mücadelenin süreceğini vurguladı.

'BU SALDIRILAR KARŞISINDA BİRBİRİMİZİ SAVUNACAĞIZ' 
Basın metnini okuyan Mercan Doğan, coğrafyadan coğrafyaya örnekler ve sayılar değişse de dünyanın her yerinde polisin yaşamın karşısında olduğunu kaydetti. Doğan, "Bizler, özgürlüğü ve yaşamı savunanlar olarak polis saldırılarını teşhir etmeye, bu saldırılara karşı birbirimizi savunmaya devam edeceğiz ve katillerden hesap soracağız. Bizler bu saldırılarla karşı karşıya olan ve bu saldırıların karşısında yılmayan gençlik örgütleri olarak örgütlenerek mücadelemizi büyüteceğiz" dedi

Aciklama, "Katil polis hesap verecek" sloganıyla sona erdi.

Gözaltına alınanların Rıhtım Karakoluna götürüldükleri öğrenildi.