17 Mayıs 2024 Cuma

Polis saldırısı ve ablukası Taksim iradesini engelleyemiyor

Polisin abluka altına alarak metro seferlerinin durdurulduğu Taksim'de 1 Mayıs'ın yasaklanamayacağını haykıran onlarca kişi, meydana doğru yürüyüş düzenledi. Gençlik Komiteleri Akaretler'den yürüyüş düzenlerken, Halkevi ve TÖP üyeleri Elmadağ'dan, Devrimci Parti üyeleri de Osmanbey'den Taksim'e yürümek istedi. Polis saldırısında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Mücadele Birliği okurları ve Devrimci Hareket üyelerine de Taksim'e yürümek istedikleri sırada polis saldırısı yaşandı.

Gençlik Komiteleri Akaretler'den "Bu düzeni yıkacağız" pankartı ve "İsyan, devrim, özgürlük", "Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan" sloganlarıyla Taksim'e yürümek istedi.

"Milyonlarca insan aç, milyonlarca insan borçlu, milyonlarcası barınamıyoruz. Biz onurlu bir hayat için direneceğiz. Biz sizden korkmuyoruz. Ama siz bizden korkacaksınız. Hayatlarını çaldığınız gençler bu düzeni yıkacak" şeklinde konuşma yaparak, polis barikatına yüklenen Gençlik Komiteleri üyelerine polis kalkanlar ve biber gazıyla saldırdı. Polis 20 kişiyi işkence yaparak gözaltına aldı. 

'HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ'
Halkevi ve TÖP üyeleri de, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Her yer Taksim her yer direniş" sloganlarıyla Elmadağ'dan Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.

Halkevi üyeleri "Hepimiz Gezi'deydik, faşizm yenilecek halklar kazanacak", TÖP üyeleri "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın Taksim" pankartı açtı.

Polis eylemi görüntülemeye çalışan basın emekçilerine turkuaz basın kartı olmadığı gerekçesiyle müdahale ederken, kitleye yönelik saldırıda TÖP Sözcüsü Perihan Koca'nın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

'UMUT SOSYALİZMDE'
Devrimci Parti ve Özgürlük Meclisleri üyeleri de "Umut sosyalizde, halk iktidara. Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartla Osmanbey'den Taksim'e yürüyüş başlattı.

Yürüyüşte "Meydanları, alanları, sokakları halklara, emekçilere yasaklamaya çalışıyorlar. Alanları zaptetmek için faşizmin üstüne yürüyoruz. Katledilen, kaybedilen kadınların hesabını sormak için yürüyoruz. '77 1 Mayıs'ında katledilen 34 devrimciden aldığımız güçle yürüyoruz" şeklinde konuşma yapıldı. Kitleye saldıran polis aralarında Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçı'nın da bulunduğu 4 kişiyi gözaltına aldı.

Devrimci Hareket ve Devrimci Gençlik Dernekleri'nden üyeleri de Taksim Asmalımescit Caddesi'nde bir araya gelerek Taksim'e yürümek istedi. Polis saldırısında aralarında Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü'nün de bulunduğu 26 kişi gözaltına alındı.

Mücadele Birliği okurları da "1 Mayıs alanı Taksim Meydanı" sloganlarıyla Taksim'e yürüyüş düzenlerken polis saldırısı yaşandı.