18 Mayıs 2024 Cumartesi

Polis delilleri yok ediyor

İzmir'de HDP'ye yönelik katliam saldırısının ardından dün parti binasında yapılan inceleme savcı ve avukatlar olmadan başlatılırken, polisin bölgedeki tüm kamera görüntülerini aldıktan sonra silerek delilleri ortadan kaldırdığı ortaya çıktı.

HDP'ye yönelik katliam saldırısını izleyen polis, katliamın ardından da delilleri karartmaya başladı.  Katliam saldırısının ardından polis, HDP avukatları ve savcı gelmeden parti binasında incelemelere başladı.

Parti binasındaki incelemeye katılan avukat Türkan Aslan, polisin parti avukatları ve savcı gelmeden incelemenin birçoğunu tamamladığını, bu süre içerisinde neler yapıldığına tanıklık edemediklerini söyledi.

İlk tutulan tutanakta çok sınırlı bilgiler olduğunu belirten avukat Aslan, "Olay yeri inceleme görevlilerinin verdiği bilgi, silahın 14 mermi aldığı, bir merminin de silahın ağzında bulunduğu şeklinde. Polis bize inceleme sırasında 10-15 mermi sıkıldığı bilgisini verdi. Bir diğer bilgi de 9 el ateş edildiğine dair sesin duyulduğu şeklinde” diye konuştu.

Polisin binanın tamamına yönelik inceleme yaptığını, faşist katilin her yerde parmak izi bulunduğunu, tespitlerin tamamının tutanakta ayrıntılı yer almadığını kaydeden avukat Aslan, "Birçok yerde kan izi vardı. Bunlar Deniz Poyraz'a ait yoksa kişi camları kırdığında elinde yaralandı, kendisine mi aitti bilmiyoruz. Ateş etmenin yanı sıra, etrafa çok fazla zarar vermiş. Camları kırmış, posterleri yırtmış” dedi.

Savcının olay yerine çok geç geldiğinin bilgisini veren avukat Aslan, bina içi ve dışındaki kamera görüntülerinin güvenliğinin sağlanması konusunda savcıya başvuruda bulunduklarını anlattı. Kamera kayıtlarının polis tarafından silindiği yönünde bilgilerin sosyal medya ve bazı basın kuruluşlarında yer aldığını belirten Aslan, "Bu endişemizi savcıya bildirmiştik” diye konuştu. Görüntülerin korunması konusunda yeniden başvuru yapacaklarını söyledi.

POLİS KAMERA KAYIT CİHAZLARINI FORMATLADI
Katliam saldırısının ardından Onur Gencer'in binaya girişini gören çevredeki tüm kamera kayıtlarına polis tarafından el konulduğu ve esnaftaki görüntülerin silindiği öğrenildi. Polis, bir haftalık kamera kayıtlarını aldıktan sonra kayıt cihazlarını formatladı.

Mezopotamya Ajansına konuşan esnaf ve iş yeri çalışanları, polislerin sabah saatlerinde iş yerlerine gelerek, bir haftalık kamera kayıtlarını aldığını ve kamera kayıt cihazına format attıklarını anlattı.

Esnaflar, polisin kendilerine herhangi yasal bir gerekçe sunmadığını ve kayıt cihazına format attıklarını dile getirdi.