18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Polis Ankara Garı önüne işkenceyle gözaltına almak için gelmişti'

Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin "Suruç için adalet herkes için adalet" şiarıyla Ankara'ya gerçekleştirdiği sembolik yürüyüşün ardından Ankara Garı önünde yapılacak anmada saldırıya uğrayarak gözaltına alınanlar yaşadıkları işkenceyi ETHA'ya anlattı. ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Yiğit, polisin sadece gar önündeki eylemi engellemek için değil, eyleme katılan herkesi işkenceyle gözaltına almak için saldırdığını anlattı. SGDF MYK üyesi Polat ise, polisin işkencesi sonucu gözünden yaralandı.

10 Ekim katliamında yaşamını yitirenleri anmak amacıyla 69. ayında yapılacak eylemde gözaltına alınan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Ebru Yiğit ve SGDF MYK üyesi Birkan Polat, polisin anmayı engellemenin yanı sıra katılan herkesi işkenceyle gözaltına almak için alana geldiğini söyledi.

"Suruç için adalet herkes için adalet" şiarıyla İstanbul'dan yola çıkarak bu sabah Ankara Garı önünde yapılacak anmaya katılmak isteyen Suruç aileleri, yaralılarının gar önüne gitmesine izin vermeyen polis sokak ortasında ve gözaltı aracı içinde 13 kişiye işkence yaptı.

Polis saldırısında gözaltına alınırken aldığı darbelerle gözü moraran ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Yiğit, 09.30 sıralarında Ankara Garı'na doğru yürürken polisin önlerini kestiğini, üç ayrı noktada gar etrafında kitleyi durdurup, ailelerin, yaralıların ve İstanbul yürüyüş heyetinin gara yaklaşmasına izin vermediğini anlattı.

10 Ekim katliamında yaşamını yitirenlerin aileleriyle buluşmak için beklerken polisin küfür, hakaret ve tehditler savurarak kendilerine saldırdığını söyleyen Yiğit, "Kalkanlarla etrafımızı çevirdiler, tehditlerde bulundular. Biber gazını çok yakın mesafeden gözümüze, ağzımıza gelecek şekilde sıktılar" diye konuştu.

Gözaltına alındıktan sonra tutuldukları aracında içinde işkence yaparak ters kelepçe takmaya çalıştığını kaydeden Yiğit şunları söyledi: "Kimi arkadaşlarımızın yüzüne yumruk attılar, kiminin kolunu ters bükerek kelepçe takmaya çalıştılar. Arabanın içerisinde işkence devam ederken, alan dar diye arabadan indirip tek tek insanları yere yatırıp ters kelepçe takmaya çalıştılar. Yere yatırdıkları arkadaşlarımıza tekme atıyorlardı. Ters kelepçe yaptıktan sonra arabanın içerisine alarak fiziksel olarak darp etmeye devam ettiler. Sürekli tehdit, hakaret ve küfrediyorlardı."

Ankara polisinin anmayı engelleme çabasının yanı sıra asıl amacının eyleme katılmak için gelenleri işkence yaparak gözaltına almak olduğuna dikkat çeken Yiğit, polislerin kendi aralarındaki konuşmalarda bunu sık sık dile getirdiklerini söyledi. Yiğit polisin, "Zaten sizi bekliyorduk", "Paslanmıştık", "Bizde böyle bir aksiyon bekliyorduk", "Rahatladım, açıldım, bu bana iyi geldi" gibi sözler sarf ettiklerini aktardı.

POLAT: POLİS ŞİDDETİ ADALET MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEK
Polis saldırısında yüzüne yumruk atılan ve yaralanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Birkan Polat, Ankara Garı önünde Suruç ve tüm adalet arayışçılarıyla yapacakları açıklamaya polis saldırısında, gaz sıkıldığını, işkence yapıldığını, yerlerde sürüklenerek gözaltına alındıklarını anlattı.

Gözaltı aracına alındıklarında gaz sıktıkları için görme sorunu yaşadıklarını aktaran Polat, araç içinde işkenceye devam edildiğini söyledi, polisin gözüne yumruk attığını aktardı.

Adalet arayışçılarına yönelik bu saldırıların mücadelelerini engellemeyeceğine vurgu yapan Polat, "Suruç için adalet demeye, sokakta mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.