5 Mayıs 2024 Pazar

Polen Ekoloji'den 1 Eylül açıklaması: Ekolojik yıkımı yaşatan rejimlere karşı direniş

Ekolojik yıkımı yaşatan rejimlere karşı direniş ve mücadelenin önemine dikkat çeken Polen Ekoloji, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin yaptığı açıklamada "Ekolojik krize karşı mücadele, savaş karşıtlığını, bize bu ekolojik yıkımı yaşatan rejimlere karşı direnişi, mücadeleyi gerektirir. Saraylara savaş, halklara/kondulara barış" dedi. 

1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin açıklama yapan Polen Ekoloji, ekolojik yıkımı yaşatan rejimlere karşı direniş ve mücadele çağrısı yaptı. 

Dünya silahlı kuvvetlerinin ve ekipmanlarını sağlayan endüstrilerin küresel karbon emisyonlarının toplamının yaklaşık yüzde5'ini oluşturduğu belirtilen açıklamada, ancak bu oranın yangınlar, ormansızlaşma, hayatta kalanlar için sağlık hizmetleri ve çatışma sonrası yeniden yapılanma gibi kaynakları kapsayan savaşın etkilerinin karbon emisyonlarının içermediği söylendi. 

'HALKLAR SUSUZLUKLA SINANIYOR'
Açıklamada, "Coğrafyamızda da 40 yıldır süren savaş gerçeği bugün de ormanları yakıyor, ekosistemleri yok ediyor, kültürel değerler yok ediliyor, insansızlaştırılıyor. Su, savaş için bir silah gibi barajlarda hapsedilerek yanı başımızdaki halklar susuzlukla sınanıyor" denildi. 

Polen Ekoloji'nin, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Suriye'de kentler yıkıldı, tarım alanları kirletildi. Ormanlar yok edildi, zeytinlikler söküldü. Yüzbinlerce insan yurtlarını terk etmek zorunda bırakıldı. Gittikleri yerlerde ırkçı saldırılara uğradılar.

'SARAYLARA SAVAŞ HALKLARA/KONDULARA BARIŞ'
Ekolojik krize karşı mücadele, savaş karşıtlığını, bize bu ekolojik yıkımı yaşatan rejimlere karşı direnişi, mücadeleyi gerektirir. Saraylara savaş, halklara/kondulara barış."