19 Nisan 2024 Cuma

PKK'nin 45. yılı Avrupa kentlerinde kutlandı

Avrupa'nın birçok kentinde PKK'nin 45. yıl kutlamaları yapıldı.

PKK'nin 45. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Belçika, Fransa ve İtalya kentlerinde kutlamalar yapıldı.

Fransa'nın Lyon kentinde etkinlik saygı duruşuyla başladı. PKK adına yapılan konuşmada, işgalci faşist TC.'nin kendi eliyle Taksim İstiklal'de cihadist çetelere katliam yaptırdığı ve yine aynı şekilde Karkamış'a düşen roketlerin Rojava'ya saldırmak ve devrimin kazanımlarını boğmak için yapıldığı vurgulandı. Erdoğan-Bahçeli faşist diktatörlüğünün gerçekleştirdiği bu Kürt katliamını Türkiye'deki altılı masa ittifakının desteklediği, başta ABD ve Rusya olmak üzere BM ve tüm üye devletler de hava sahasını açarak ve katliamlara ses çıkartmayarak açık bir destek oldukları belirtildi.

Partiyi sahiplenmeye Kürt halkının onuru olan gerillaya her alanda sahip çıkma çağrısı yapıldı. Kadın devriminin kazanımları ve bugün tüm dünyayı saran "Jin, jîyan, azadi" şiarının önemi anlatıldı. Gecede sıklıkla, "Jin, Jîyan, Azadi", "Biji berxwedane gerilla", "Biji berxwedane Rojava" sloganları atıldı.

MLKP: KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜZÜ KUTLUYORUZ
Geceye MLKP'nin gönderdiği  mesaj okundu. Mesajda, "Mazlum Doğan, Kemal Pir, Sakine Cansızlardan devralınan bayrağı 45 yıldır kesintisizce taşımanın, daha da yükseltmenin onuruyla yürüyen siz mücadele yoldaşlarımızın Kuruluş yıldönümünüzü kutluyoruz. Ölümsüzlerimizin anıları önünde bir daha saygıyla eğiliyoruz. Onlara bağlılık zafer teminatımızdır. Ölümsüzlere sözümüz devrim olacak! Tek yol devrim yaşasın sosyalizm" denildi.

Gecede yer alan sanatçıların ezgileriyle halay çekildi, sloganlar atıldı.

STRASBOURG
Fransa'nın Strasbourg kentinde de düzenlenen etkinliğe yüzlerce kişi katıldı. Günün önemini belirten konuşmalar, sinevizyon gösterimi ve müzik programı yer aldı. Müzik programında Strasbourg gençlik müzik grubu Dilon, Farqîn Azad'ın şarkıları eşliğinde halay çekildi. Kutlamada Kürt kültürünü temsil eden giysi ve takıların yer aldığı stantlar da yer aldı.

CREIL
Kutlamaların diğer bir adresi de "AKP ve MHP faşist iktidarına geçit yok" şiarı olan Fransa'nın Creil şehriydi.  DKTM Creil'in düzenlediği PKK'nin 45. kuruluş yıldönümü kutlamaları, yüzlerce kişinin katılımıyla görkemli bir şekilde gerçekleşti. Saygı duruşu ve Ey Reqip marşıyla başlayan kutlamada, günün anlam ve tarihi önemine vurgular yapılırken, buna denk mücadeleyi büyütme sözü verildi. Faşist Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarının da protesto edildiği kutlama töreninde dost kurumlar ve DKTM adına açıklamalar yapıldı.

Kutlamada, Kevana Zêrîn, Diyar Mehrovî, Ulaş Kelaşin gibi birçok sanatçı sahne aldı. Kutlamalar kapanış konuşmasının ardından "Bijî Serok Apo" ,"Bijî berxwedana Rojava" ve "Bijî berxwedana YPG" sloganları ile sona erdi.

Leuven'de yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen kutlamada, Kongre Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, siyasi süreci değerlendirip halkın mücadeleye katılımını değerlendirdi. Etkinlik, müzik dinletisi ve halaylarla devam etti.

TOULOUSE
Güney Fransa kenti Toulouse'da da kutlama saygı duruşuyla başladı; sinevizyon ve PKK'nin kuruluşunu anlatan kısa konuşmalar sonrası halaylarla devam etti. Kutlamada kitle, Türk faşizmine inat halkın kenetlenmesiyle PKK Lideri Abdullah Öcalan fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar gerilla ve Kürt hareketinin yanında yer alacağını, hiçbir gücün Kürt halkını özgürlük mücadelesinden alıkoyamayacağını büyük bir coşkuyla dile getirdi.

"Bijî Serok Apo", "Jin Jiyan Azadî", "Bijî Berxwedana Gerîla" sloganları ve halaylarla etkinlik sona erdi.

TORINO
İtalya'nın Torino kentinde Gruppo Abele salonunda PKK'nin 45'nci yıl dönümü Kürt halkı ve İtalyan dostları ile birlikte büyük bir coşku ve direniş ile kutlandı. 27 Kasım programı, bir dakikalık saygı duruşu ile başlayıp Kürt Aktivist Şervan Çewlik'in konuşmasıyla devam etti. Çewlik, zindanlarda Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçeklerin ruhu ile bugüne kadar gelen PKK'nin direniş ruhunu anlattı; her bireyin özgürlük fikrini dağıtıp mücadeleye daha çok katılması gerektiğini söyledi.

İtalyan Gazeteci Laura Schrader de PKK'yi selamlayarak, "Rojbûna te pîroz be Partiya Karkerên Kurdistan" dedi.

Kutlama, devrim müzikleri eşliğinde yapılan kutlamalarla devam etti.

LEUVEN     
PKK'nin 45. kuruluş yıl dönümü Belçika'nın Leuven kentinde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Leuven'de yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen kutlamada, Kongre Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, siyasi süreci değerlendirip halkın mücadeleye katılımını değerlendirdi.

Etkinlik müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.