2 Mayıs 2024 Perşembe

Piroğlu: Taksim işçilere yasak ama AKM'de işçiler çalışmaya devam ediyor

Polis saldırısında parçalanan 1 Mayıs çelengini Taksim Anıtı'na bırakan vekillerden Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu , yasaklamayı ikiyüzlülük olarak değerlendirdi. Piroğlu "Taksim Meydanı salgın nedeniyle kapatıldı deniyor ama, yan taraftaki AKM'deki inşatta işçiler çalışmaya devam ediyor" tepkisi gösterdi. 

DİSK'in Taksim Anıtı'na bırakmak istediği, ancak polis tarafından parçalanan 1 Mayıs çelengi milletvekilleri tarafından anıta bırakıldı.

HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, Ahmet Şık, Musa Piroğlu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ile Ali Şeker'in de aralarında olduğu CHP Milletvekilleri, Gümüşsuyu'ndan Taksim'e yürüdü. Kazancı Yokuşu'nda 1 Mayıs şehitleri anısına saygı duruşu ardından "Yaşasın 1 Mayıs, bıji yek Gulan" sloganıyla çelengi anıta bıraktı.

GÜLÜM: ÇALIŞANLARA ÖLÜM DAYATILDIĞI BUGÜNDE SÖZLERİNİN ENGELLENMESİ KABUL EDİLEMEZ
ETHA'ya konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, "1 Mayıs'ın yasaklanması kabul edilemez" dedi. Sendikaların ve siyasi temsilcilerin koronavirüs nedeniyle zaten temsili bir açıklama yapmak istediğini hatırlatan Gülüm, "Yasak zihniyetine karşı vekiller olarak çelengi biz bıraktık. 1 Mayıs işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin bayramı. Koronavirüs nedeniyle ölümle karşı karşıya olanlar zorunlu olmayan alanlarda çalışmaya devam ediyor. Zorunlu alanlarda ise önlemler alınmadan çalışıyor. Çalışma yasağının gündeme getirilmediği böyle bir dönemde sendikaların, emekçilerin sözünün söylenmesinin engellenmesi kabul edilemez. Yaşasın 1 Mayıs, bıji yek Gulan" diye konuştu.

PİROĞLU: MEYDANLAR YASAKLANIYOR AMA İNŞAATLAR DURMUYOR
HDP Milletvekili Musa Piroğlu da, iktidarın iki yüzlü tutumuna dikkat çekti. Piroğlu, "Taksim Meydanı salgın nedeniyle kapatıldı deniyor ama, yan taraftaki AKM'deki inşatta işçiler çalışmaya devam ediyor. Meydanlar yasaklanıyor ama inşaatlar durmuyor" dedi. 

Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçtikten sonra engellemeyle karşılaştıklarını söyleyen Piroğlu "DİSK yöneticileri gözaltına alındı. Biz de HDP, TİP ve CHP'li vekiller olarak parçalanan çelengi Taksim'e bırakmak için yürüyüşe başladık. Yolda engellemeyle karşılaştı. Kısa süreli arbede oldu. Sonra açtılar yolu ve Taksim Meydanı'na geldik. Sendikacıların yapmak istediği açıklamayı yaptık" dedi. 

Salgın nedeniyle alındığı ilan edilen yasak kararının ikiyüzlü olduğunu söyleyen Piroğlu şu değerlendirmede bulundu: 

"İki yüzlü siyaset bunların yaptığı. Biz çelenk bıraktık anıta. Yan tarafta AKM inşaatında işçiler çalışıyordu. Salgını yasaklar için gerekçe yapıyorlar. Toplumsal muhalefeti baskı altına almak için bu yasakları yapıyorlar. Bu iktidar işçi sınıfına sefalet, yoksulluk, halka savaş dayatıyor. Salgını da kendilerine gerekçe yapmaya çalışıyorlar. Yeni olağanüstü hal yasakları ilan ediyorlar. Ama başaramayacaklar. Bir kez daha söylüyoruz ki öfke büyüyor. Kimse bunun arkasını bırakmayacaktır."