19 Nisan 2024 Cuma

Pınar'ın annesi Şefika Gültekin hastaneye kaldırıldı

Pınar'ı vahşice katleden Cemal Metin Avcı ve diğer sanıkların yargılandığı davanın karar duruşması öncesi anne Şefika Gültekin, fenalık geçirmesi üzerine hastaneye kaldırıldı. 

Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı ve diğer sanıkların yargılandığı davanın Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan karar duruşması öncesi çevre illerden kadın örgütleri kent merkezinde bulunan Sınırsızlık Meydanı'nda bir araya geldi.

"Pınar Gültekin için adalet. Tüm failler yargılansın" pankartını açan kadınlar "Yaşamak istiyorum", "Korkmuyoruz, susmuyoruz, İtaat etmiyoruz" ve "Kadın şiddetine hayır" dövizlerini taşıdı. Sık sık, "Pınar Gültekin isyanımızdır", "Erkek adalet değil gerçek adalet" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attığı açıklamaya Muğla ve ilçelerinin yanı sıra çevre illerden de çok sayıda kadının katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Meral Danış Bektaş ile birlikte Pınar Gültekin ailesi ve Deniz Poyraz annesi Fehime Poyraz'da açıklamada yer aldı.

‘KATLEDİLEN TÜM KADINLARIN HESABINI SORACAĞIZ'
Burada kadınlar adına ortak açıklamayı yapan Kampüs Cadıları üyesi Eda Korkmaz, "Eril yargı, verdiği kararlarla ya da üstlerine iyi hal indirimi vermeme gerekçesini belirteceği dilekçeyi yazmaya erinerek katillere güç vermektedir. Sayın (!) erkek yargı, sizin yazmaya erindiğiniz bir dilekçe, biz kadınların hayatlarına mal olmaktadır. Hayatımızın neresinde olursanız olun, söz konusu kararlarımız ise bizim için bir hiçsiniz ve kararlarımızı size göre belirlemediğimizi öğreneceksiniz. Katillerin, katillere çanak tutan siyasetçilerin, eril medyanın katledilen kadınların hayatının sorgulanması cüretini  erkek egemen düzenden aldığını çok iyi biliyoruz. Bu düzeni, bu gücü kabul etmiyor, tanımıyor ve bu düzeni başınıza yıkacağız diyoruz" dedi. Korkmaz, devamında katledilen tüm kadınların hesabını soracaklarını söyledi.

BEŞTAŞ: AVCI'NIN AĞIR CEZAYI ALMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ
Ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Bektaş, kadın cinayetlerinin artık kadın kırımına vardığını söyledi. Cinayeti işleyen ve işletenlerin tek başına karar almadıklarını vurgulayan Beştaş, "Bu sistem kadın cinayetlerinde tahrik ve teşvik getiriyor. İktidar dili, siyaseti ve yaklaşımı kadın kırımına engel değil güç veriyor. Kadınların büyük mücadelelerle kazandığı İstanbul Sözleşmesinden tek adam ‘çekildik' dedi. İstanbul Sözleşmesinden çekildiğini söyleyen irade kadın kırımlarına yol vermiştir. Bu nedenle ‘İstanbul sözleşmesi bizimdir' demeye devam edeceğiz. Maktul kadını suçlayan bir yargılama ile karşı karşıyayız. Ailesiyle birlikte Metin Cemal Avcı'nın en ağır cezayı alması için mücadelemiz devam edecektir" diye belirtti.

PINAR'IN ANNESİ BAYGINLIK GEÇİRDİ
Ardından Muğla Adliyesine doğru yürüyüşe geçen kadınların önü polisler tarafından kesildi. Kadınların slogan atmadan yürümesini isteyen polisler ile kadınlar arasında yaşanan gerginlik sırasında Pınar Gültekin'in annesi Şefika Gültekin baygınlık geçirdi. Çevrede bulunan kadınların müdahale ettiği Şefika Gültekin ardından çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bunun ardından kadınlar yürüyüşlerine devam etti.

KEMALBAY: ANNENİN ACILARI KANIRTILDI
Muğla Adliyesi önünde konuşma yapan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ise şunları söyledi: "Bu davada kadınlardan yana bir karar çıkması için çabalıyoruz. Yine bir kere daha gördük ki katillere kurulmayan barikat kadınlara kuruldu. Kadınların seslerini duyurmasına tahammül edilmiyor. Kadınları sindirmeye yönelik bir şiddetle sokakta da karşı karşıya kalıyoruz. Polisin vandallığıyla karşı karşıya kaldık. Annenin acıları kanırtıldı. Böyle bir adalet olmaz olsun. Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz."

Kemalbay'ın ardından kadın örgütlerin temsilcileri birer konuşma yaptı. Kadınlar konuşmalardan sonra ise duruşmanın yapılacağı salona geçti.