29 Mart 2024 Cuma

Pınar Gültekin için eylemler devam ediyor

Kadınlar bugün de Pınar ve katledilen kadınlar için sokaktaydı. Eylemlerde, adaletin sokakta mücadeleyle sağlanacağı kaydedildi. 

Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı ve işbirlikçilerinin yargı eliyle aklanmasına karşı kadınlar bugün de sokaktaydı. 

HATAY
İskenderun Kadın Platformu, Sağlıklı Yaşam Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya çok sayıda kadın katılırken, "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" pankartı ve Pınar Gültekin'in fotoğrafları taşındı.  Açıklamada sık sık, "Koruma, aklama, yargıla", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Pınar için adalet istiyoruz", "Erkek vuruyor, devlet onu koruyor", "Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz" ve "Pınar Gültekin isyanımızdır" sloganları atıldı.

Erkek yargının cezasızlık politikalarından güç alan erkeklerin öldürmeye ve şiddet uygulamaya devam ettiğini söyleyen Ece Dil, İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasının da erkeklere ayrıca cesaret verdiğini dile getirdi. Sanık Cemal Metin Avcı'ya verilen 23 yıllık hapis cezasına tepki gösteren Dil, "Gerçeğin ortaya çıkması için Cemal Metin Avcı ve suça iştirak edenlerin gerçek cezasını alması için biz yine yan yanayız.  Kadınları yaşamın her alanından silmeye çalışan eril saldırıya inat sokaklar bizim. Gerçek adalet gerçekleşene kadar davanın takipçisiyiz. Cemal Metin Avcı gözümüz üzerinde. Bir kadının yaşamının bedeli 23 yıl değil. Eylemin cezası müebbet. Cemal Metin Avcı hak ettiği cezayı alana kadar buradayız. Cezasızlık politikalarını kabul etmiyoruz" dedi.

URFA
Urfa İl Kadın Platformu, merkez Haliliye ilçesinde yer alan Topçu Meydanı'nda açıklama yaptı. Kadınlar, katledilen Pınar Gültekin'in fotoğrafları ve "Yasta değil isyandayız", "Pınar Gültekin isyanımızdır", "İstanbul Sözleşmesi'nden ve Pınar için adaletten vazgeçiyoruz" yazılı dövizler taşıdı. Açıklamada platform birleşenleri adına konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Urfa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Kadın Çalışma Grubu Başkanı Elif Erdem, "Canavarca hisle tasarlanarak işlenen bu cinayete ‘haksız tahrik' indiriminin uygulanması erkeklik indirimi olarak yine tarihe geçecektir" dedi.

Erdem, kadınlar olarak Avcı'ya verilen cezayı tanımadıklarının altını çizerek devamında şunları söyledi: "Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak. Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz."

Açıklama "Koruma aklama yargıla", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Pınar Gültekin isyanımızdır" ve "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganları ile son buldu.

İZMİR
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Kadın Meclisi, Karşıyaka İskelesi karşısında basın açıklaması gerçekleştirdi. "Pınar Gültekin için adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Kadın cinayetleri politiktir", "Erkek adalet değil gerçek adalet" ve "Yasta değil isyandayız" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını KESK İzmir Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Nursev Sağıroğlu okudu. Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetlerin artmasının tesadüf olmadığını kaydeden Sağıroğlu, "Kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'ni bir gece yarısı kararnamesi ile fesheden, 6284'ü etkin uygulamayan, kadınların kazanımlarına saldıran, her gün kadın düşmanı söylemlerle erkekliği yeniden üreten iktidar bu artışın sorumlusudur. Artık yeter diyoruz. Kadın cinayetlerinin ve yaşamlarımızın her anında karşılaştığımız erkek şiddetin sorumlularına sesleniyoruz. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, öngördüğü önlemlere uyulsaydı, yasalar katilleri değil kadınları koruyacak biçimde uygulansaydı bugün Pınar Gültekin, İpek Er, Fatma Altınmakas, Gülistan Doku, Nadira Kadirova, Deniz Poyraz ve daha nice erkekler tarafından katledilen kadınlar aramızda olacaktı. Pınar ve katledilen tüm kadınlar için adalet aramaya devam edeceğiz" dedi.