19 Nisan 2024 Cuma

'Pınar Gültekin için adalet sağlansın'

Pınar Gültekin'in katili Cemal Metin Avcı ve yakınlarının yargılandığı davanın 12'nci duruşması öncesi adliye önünde bir araya gelen kadınlar, sadece katil Avcı'nın değil cinayete yardım edenlerin de hak ettikleri cezayı alması çağrısı yaptı.

Pınar Gültekin için Adalet Platformu, Muğla'da 21 Temmuz 2020'de Pınar Gültekin'i vahşice katleden Cemal Metin Avcı ve yakınlarının yargılandığı davanın 12. duruşması öncesi Muğla Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. "Pınar Gültekin için Adalet", "Tüm failler cezalandırılsın, ji bo Pinar Gültekin edalet divê kiryarên jinan bên sazkirin" yazılı pankartların açıldığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileriyle çok sayıda kadın katıldı.

KEMALBAY: ERKEK ADALETİ TANIMIYORUZ
Serpil Kemalbay, ülkede yargının faillerin lehine işletildiğini belirterek, erkek şiddetinin açık bir şekilde devlet tarafından desteklendiğini söyledi. "Bu erkek adaleti tanımadığımızı söylüyoruz. Katliama iştirak edenler katliam mekanını, suç delillerini ortadan kaldırmak için ziyaret ettiler. Onların da aklanmasını istemiyoruz. Bütün faillerin aynı cezayı almasını istiyoruz" ifadelerini kullanan Kemalbay, iktidara kadınların üzerinden ellerini çekme çağrısı yaptı.

DEMİR: ERKEK YARGIYI KADINLAR ALAŞAĞI EDECEK
Ardından söz alan Esengül Demir, katil ve işbirlikçilerinin 12 celsedir cezalandırılmadığına dikkat çekerek katilleri koruyan yargının sonuca ermesini istediklerini söyledi. Katliamın takipçisi olduklarını ifade eden Demir, "Erkek yargı, erkek devlet erkek kolluk sistemi kadınlar tarafından teşhir edilecek, alaşağı edilecek" ifadelerini kullandı.

'KATİL DE İŞBİRLİKÇİLERİ DE YARGILANSIN'
Platform adına basın açıklamasını okuyan Rozana Urkun, katil Cemal Metin Avcı ve işbirlikçilerinin en ağır cezayı alması ve Pınar Gültekin için adaletin sağlanması çağrısı yaptı. Faillerin zaman kazanması için duruşmaların bilinçli bir şekilde ertelendiğine işaret eden Urkun, yargımaların usulen, "yaptık oldu" demek için yapılmasına tepki gösterdi. Cinayete yardım eden Mertcan Avcı ve ailenin diğer üyelerine dönük ciddi bir yargılama süreci olmadığını kaydeden Urkun, hakimin yanlı olduğunu söyledi.

'ERKEK YARGI KATİLLERE CESARET VERİYOR'
"Erkek yargının taraflılığından güç alan katil de mahkemede 'İstanbul Sözleşmesi iyi ki kaldırıldı' demekten çekinmedi. İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi her geçen gün katillere güç vermeye devam ediyor. Çünkü tüm bu failler bir kadını öldürdüklerinde cezasızlık politikaları sonucunda ellerini kollarını sallayarak dışarı çıkabileceklerinin, 'tahrik etti, öldürdüm' gibi savunmalarla aklanacaklarının farkındalar" ifadelerini kullanan Urkun, bir kişi daha eksilmemek için her yerde mücadeleyi büyüteceklerini ifade etti.

Eylem, "Pınar Gültekin isyanımızdır", "Erkek adalet değil gerçek adalet" "Şefika Gültekin yalnız değildir" "Jin jiyan azadî", "Bijî tekoşîna jinan" sloganlarıyla son buldu.

'KADINLARI DEĞİL KATİLLERİ ENGELLE'
Pınar Gültekin davasına dikkat çekmek isteyen Kampüs Cadıları üyeleri de, Kadıköy'de "Koruma, aklama, yargıla" pankartı açarak yürüyüş düzenledi. Kadınlar, polisin engelleme çabalarına karşı "Kadınları değil katilleri engelle" sloganıyla Khalkedon Meydanı'na ulaşarak, eylemlerini gerçekleştirdi.