20 Mayıs 2024 Pazartesi

Pınar Aydınlar'a çıplak arama işkencesine suç duyurusu

Sanatçısı Pınar Aydınlar'ın avukatları, müvekkillerinin hapishaneye girişte zorla çıplak aramaya maruz kaldığını belirterek, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
İzmir'de yaptığı bir konuşma nedeniyle "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davada verilen hapis cezasının kesinleşmesi ardından 15 Mayıs'ta tutuklanarak Bakırköy Kadın Hapishanesi'ne gönderilen HDP eski PM üyesi ve halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar'a hapishane girişinde çıplak arama dayatıldı. Dayatmayı kabul etmeyen Aydınlar'a zorla çıplak arama yapılmasına dair avukatlar suç duyurusunda bulundu.
 
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; avukat Murat Arksak tarafından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 3. maddesini içeren "işkence, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele yasağı" ile AİHS'in 8. maddesinde yer alan "özel hayatın ve aile hayatının korunması hakkı"nın ihlal edildiği belirtildi.
 
'GÖRÜNTÜLER İSTENEBİLİR'
 
Aydınlar'ın zor kullanılarak çıplak arama maruz bırakılmasına ilişkin görüntülere savcılığın ulaşabileceğinin ifade edildiği suç duyurusunda, cezaevinde uygulamayı yapan infaz koruma memurları ile cezaevi yöneticilerinin cezalandırılması istendi.
 
'TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULUYOR'
 
"Dayatılan ve uygulanan çıplak arama işleminin insanlık onuru ile bağdaşmadığı, işkence ve kötü muamele yasağının ihlali niteliğinde bir kamu uygulaması olduğu" ifadelerine yer verildiği suç duyurusunda, Aydınlar'ın tutuklandığı günden bu yana tek kişilik hücrede tutulduğuna da yer verildi.