17 Mayıs 2024 Cuma

Peru'da halkçı lider Castillo kazanmaya çok yakın

Peru'da 6 Haziran'da yapılan seçimlerde halkçı lider Petro Castillo, faşist Alberto Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori'nin önüne geçti. Eski bir öğretmen ve sendika lideri olan Castillo, çoğunlukla yoksul köylüler ve emekçilerden oy alırken, uluslararası sermayenin neoliberal politikalarına uzak değil. Aynı zamanda, erkek egemen bakış açısına sahip. Kadınların kürtaj hakkına, eşcinsel evliliklere ve okullarda cinsel eğitime karşı.

Peru'da 6 Haziran'da yapılan devlet başkanlığı seçiminde, halkçı lider Pedro Castillo, yüzde 0,4'lük bir farkla faşist Alberto Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori'nin önüne geçti.

Peru Ulusal Seçim Süreçleri Ofisinin (ONPE) en son yayımladığı verilere göre, 11 Nisan'daki 1. turda en çok oy alan 2 adayın yarıştığı seçimin 2. turunda Özgür Peru partisi adayı Pedro Castillo, oyların yüzde 50,29'unu alarak ilk sıraya yerleşti.

Oyların yüzde 96,41'inin sayıldığı Peru'da kesin olmayan sonuçlara göre, Popüler Güç partisi adayı ırkçı Keiko Fujimori ise yüzde 49,71 ile ikinci sırada yer alıyor.

Castillo, özellikle yoksul köylüler ve emekçilerin yaşadığı bölgelerden oy aldığı ve bu oylar sayesinde öne çıktığı görülüyor.

Öte yandan, seçime hile karıştırılmasından şüphelenen Castillo destekçileri, başkent Lima'nın kent merkezindeki ONPE binası önünde toplandı.

ZENGİN BİR ÜLKEDE YOKSUL İNSANLAR OLMAYACAK
Eski bir öğretmen ve sendika lideri olan Pedro Castillo, Özgür Peru Partisi'nden aday ve kendini sosyalist olarak tanımlıyor. Kampanya sloganı "Zengin bir ülkede artık yoksul insanlar olmayacak" şeklinde.

2017'de daha iyi maaş ve çalışma koşulları talebiyle gerçekleştirilen 80 günlük grevin liderlerinden biri olan Castillo, madencilik sektörünün bir kısmını kamulaştırma ve "halkın anayasası" olacak biçimde yeni bir anayasa yazma sözü vermişti. Mesajları, çoğunlukla büyük yoksulluk içinde yaşayan yoksul köylüler ve emekçilerin ilgisini çekiyor. Covid-19 salgınında sağlık hizmeti götürülmeyen yoksullar, emekçiler adeta ölüme terk edildi. Sermayeden yana iktidarın emekçileri ölüme terk etmesine Shougang Hierro Peru madeninde çalışan işçiler süresiz grev ilan ederek yanıt vermişti.

Perulu emekçiler ve yoksul köylülerin desteklediği Castillo halkçı, demokrat fakat aynı zamanda uluslararası sermayenin neoliberal politikalarına açık bir tutum almaktan kaçınıyor. Aynı zamanda, erkek egemen bakış açısına sahip. Kadınların kürtaj hakkına karşı çıkan Castillo, eşcinsel evliliklere ve okullarda cinsel eğitime de karşı.

FUJİMORİ DİKTATÖR BABASINI SERBEST BIRAKACAK
Sermaye kesimlerinin adayı olan Halkın Gücü Partisi lideri faşist Keiko Fujimori'nin vaatleri arasında ise babası faşist diktatör Alberto Fujimori'yi serbest bırakmak ve 'serbest piyasa reformları' adı altında sermayedarlara sınırsızca hizmet etmek bulunuyor.

Alberto Fujimori, 2009 yılında cinayet, kaçırma, zimmetine para geçirme ve çoğu yoksul ve yerli olan binlerce kadının zorla kısırlaştırılmasından suçlu bulunmuş ve 25 yıl hapse mahkum edilmişti.

Latin Amerika halkları ABD emperyalizminin kuklası oligarşik yönetimlere karşı tepkilerini halkçı demokratik adaylar etrafında toplanarak ortaya koyuyor. Castillo'nun başarısı halkın azgın sömürü ve yoksulluğa, faşist devlet şiddetine, neoliberal politikalara karşı tepkilerinin dışa vurumu oldu. Bolivya'da faşist darbeye karşı direnen ve yeniden halkçı program etrafında toplanarak faşist darbecileri alaşağı etmesi gibi.