17 Mayıs 2024 Cuma

Pertek'te cinsel istismar tepkisi: Yargılamalar açık yapılsın

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, kentte son 5 ayda 4 istismar vakasının yaşandığına dikkat çekerek, tesadüf olmayan bu vakaların sistematik hal aldığını belirtti.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Pertek ilçesinde çok sayıda erkek çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin çarşı merkezinde açıklama yaptı.

Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Aytuna Kara, çocuklara yönelik artan cinsel istismarın tesadüf olmadığını belirterek, "Çocuk istismarcılarına af niteliğinde olan ve meclis açılır açılmaz gündeme geleceği beklenen yasa tasarısının tartışıldığı bir tablo karşımızda durmaktadır. Türkiye de her geçen gün çocuklarımıza yönelik artan istismar vakaları, istismarcılara af getirme anlayışının ve cezasızlık politikalarının bir sonucudur" dedi.

DERSİM'DE SON 5 AYDA 4 İSTİSMAR
Dersim'de de son beş ayda açığa çıkan 4 ayrı istismar vakasının olduğunu söyleyen Kara, bunun da ülkenin bir özeti olduğunu söyledi. Kara, "Bu durumun en somut örneğini bugün yine Pertek'te yaşamaktayız. Geçtiğimiz günlerde Pertek'te açığa çıkan ve mağdur sayısının 15'i bulabileceği iddia edilen cinsel istismar olayını öfkeyle takip ediyoruz. İstismar olayı ile ilgili iddialar maalesef yaşadığımız durumun vahametini göstermektedir" diye belirtti.

Yaşananların sistematik olduğunu ifade eden Kara, "Kadınlara ve çocuklara yönelik işlenen her türlü suçun önüne geçebilme yolunda cezalarda caydırıcılığın çok önemli olduğunu, bunun yolunu da kadın dayanışmasının açabileceğinin altını çiziyoruz. Kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçların yargılamalarının mağduru koruyacak şekilde ve suçluları halktan ve kadınlardan kaçırmayacak, gizlemeyecek özellikte yapılmasını ve yargılamanın kadın ve çocuk hakları örgütlerine açılmasını talep ediyoruz" dedi.

DOSYADAKİ GİZLİLİK KARARINA TEPKİ
Kara, Pertek'te gizlilik kararı konulan cinsel istismar olayının kadın ve çocuk örgütlerine açılmasını talep ederek, "Bu davanın bizlerden habersiz kapalı kapılar ardında görülmesini kabul etmiyoruz. Tüm kadınları, istismara karşı mücadele etmeye çağırıyoruz" diye konuştu.