3 Mayıs 2024 Cuma

Perfetti patronlarına uyarı: Baskınıza son verin

Örgütlü işçilere baskı uygulayan ve iş yeri temsilcisini işten atan Perfetti Van Melle patronunu uyaran Tekgıda-İş, bu işin çözüm noktasının toplu sözleşme görüşme masası olduğunu belirtti.

Tekgıda-İş Sendikası sakız ve şekerleme üreticisi olan yaklaşık 1050 çalışanı bulunan Perfetti Van Melle yöneticilerini yaptıkları baskıcı uygulamalara karşı fabrika önünde uyardı.

2023 yılı aralık ayında örgütlenmesini tamamlayarak Çalışma Bakanlığı'na başvuru yapan ve 26 Aralık 2023 tarihinde çoğunluk yetki tespitini alan sendikanın yetki tespitine patron tarafından geçersiz sebeplerle itiraz edildi. Adından sendika üyelerine iş yerinde baskı uygulanmaya başlandı, 180 işçi hibçir gerekçe gösterilmeden bir hafta ücretli izn eçıkarılarak, yasal izin hakları olanları izinlerinden düşerek olmayanları ise eski bakiye gösterip borçlandırarak baskı başladı.

Son olarak iş yeri temsilcisi olarak atanan Ayhan Yaylalı sudan bahanelerle işten atıldı. Baskı yapan yöneticiler hakkında savcılığında suç duyurusunda bulunan sendika, bugün yaptığı eylemde patronları uyardı. Açıklamaya DDSB, İSŞP, DERİTEKS, SAĞLIK-İŞ, LİMAN-İŞ, DGD-SEN, BELEDİYE-İŞ, KOOP-İŞ, TÜMTİS, SELÜLOZ-İŞ, UİDDER, DSİP katıldı.

"Sendikaya üye olmak anayasal haktır. Perfetti Van Melle yönetimini anayasal haklarımıza saygı duymaya davet ediyoruz" ve "Sözleşme hakkımız engellenemez. İş, ekmek yoksa barış da yok" pankartları açıldı, "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Sendikalı olmak anayasal haktır", "Atılan işçiler geri alınsın" dövizleri taşındı.

Basın metnini okuyan Kemal Köse, "Bugün buradan sizlerin huzurunda işveren yetkililerini bir kez daha uyarıyoruz. Bu baskılara bir an önce son verin çalışanlarınız anayasal haklarını kullanmış ve Tekgıda-İş Sendikasına üye olmuş, bakanlıkta sendikaya toplu sözleşme yapma yetkisi vermiştir. Burada işverenin üzerine düşen görev çalışanların iradesine saygı duymaktır. Tekgıda-İş genel yapısı itibari ile örgütlü olduğu işyerlerinde kaliteli üretime katkı sunmak ve işletmeleri büyütmek üyelerinin refah seviyelerini arttırmak adına her zaman üst düzey çaba gösteren bir sendikadır. Bugün burada Perfetti Van Melle yönetimine barış elimizi uzatıyoruz, çalışanlarınızın anayasal haklarına saygı duymanızı istiyoruz. Bu işin çözüm noktası toplu sözleşme görüşme masasıdır. Aksi bir tutum karşısında mücadele başarıya ulaşana kadar sadece fabrikalarınızın önünde değil aynı zamanda yasal haklarımızı kullanarak bu haklı mücadelemizi gerek ulusal gerekse uluslararası tüm alanlara taşıyacağız. Perfetti Van Melle yöneticilerinin bu haklı taleplerimizi duyacağına olan inancımızla beraber mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi de bir kez daha belirtmek istiyoruz" dedi.