24 Nisan 2024 Çarşamba

Pentagon: Hava saldırıları bölgedeki ABD personelini tehdit ediyor

ABD Savunma Bakanlığı, Türk devletinin Doğu ve Kuzey Suriye'ye dönük saldırılarında bölgedeki ABD personelinin de risk altında olduğunu, sivil can kayıplarının yaşandığını ve sivil altyapının da hedef alındığını belirterek askeri hareketliliğe son verilmesi çağrısı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon), yaptığı yazılı açıklamayla Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik hava saldırılarından endişe duyduklarını belirtti. Hava saldırıları sonucu bölgede bulunan sivillerin ve ABD'li personelin tehdit altında olduğunu kaydeden Pentagon Basın Sözcüsü General Patrick Ryder, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Savunma Bakanlığı Kuzey Suriye, Irak ve Türkiye'de gelişen hareketlilikten dolayı derin endişe duyuyor. Bu hareketlilik, DAİŞ'i yenmek için oluşturulan uluslararası koalisyonun yıllardır emek harcadığı ilerlemeyi tehdit altına alıyor. Suriye'ye dönük son hava saldırıları sonucu, on bini aşkın DAİŞ tutuklusunu denetim altında tutan ve Suriye'de DAİŞ'e karşı yerel partnerlerle doğrudan çalışma yürüten ABD personelinin güvenliği risk altına girdi. Dahası, koordine olmadan yapılan askeri operasyonlar Irak'ın bağımsızlığını da tehdit ediyor. 

Bölgede bulunan personellerimizin güvenliği ve DAİŞ'e dönük mücadelenin kaldığı yerden devam edebilmesi için bu askeri hareketliliğin sona ermesi şarttır. Türkiye ve Suriye'de bu askeri hareketlilik sonucu yaşamını yitiren siviller için baş sağlığı diliyor ve saldırıları lanetliyoruz. Öte yandan hava saldırılarında bilinçli bir şekilde sivil altyapının hedef alındığına dair bilgilerden ötürü endişe duyuyoruz. Türkiye ve yerel partnerlerimizle ateşkesi sağlamak için görüşmelerimize devam edeceğiz."

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Joe Buccino ise, Rûdaw'a konuşarak Türk devletinin Doğu ve Kuzey Suriye'ye dönük olası kara harekatını değerlendirdi. Buccino, "Böylesi bir adımın DAİŞ'e karşı ortak mücadele ile DAİŞ'in yeniden ortaya çıkmasını tehlikeye sokacağını ve bölge üzerindeki tehditleri artıracağını" kaydetti.