8 Mayıs 2024 Çarşamba

Paylan'dan Oktay'a Telekom sorusu: Dolandırıldığınızı düşünüyor musunuz?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, özelleştirilen Türk Telekom ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a "OTAŞ tarafından nitelikli bir şekilde dolandırıldığınızı düşünüyor musunuz?" diye sordu.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türk Telekom'un satışı ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi
 
Türk Telekom'un yüzde 55'inin 2005 yılında OTAŞ isimli şirkete 6,5 milyar dolar karşılığında satıldığını hatırlatan Paylan, "şirket 10 yıl içeri-sinde 14 milyar dolar kâr etmiştir. Fakat bu kâr 'temettü dağıtımı”' adı altında dağıtılarak, şirketin içi boşaltılmıştır" dedi.
 
Şirketin bu hale getirilmesine Hazine ya da BDDK'nın hiçbir müda-halede bulunmadığına dikkat çeken Paylan, "Öte yandan, özelleştirme döneminde Türk Telekom’un yönetim kurulunda Cumhurbaşkanı’na oldukça yakın isimlerin bulunması dikkat çekici-dir" diye belirtti.
 
Paylan, soru önergesinde şunları belirtti:
"Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevini yürüten Yiğit Bulut 2014’ten itibaren Türk Telekom’un yönetim kurulunda bulunmaktadır. Şirketin şu an Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Fahri Kasırga da, 2014’ten itibaren Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteridir. Şirketin, yönetim kurulu üyelerinden Suat Hayri Aka ise, 2006’da Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı’na Müsteşar Yardımcısı olarak atanmış ve bu görevi Haziran 2014’e kadar sürdürmüştür, kendisi aynı zamanda Ulaştırma Bakanlığı eski Müsteşarıdır. Şirketin Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olan İbrahim Eren ise TRT Genel Müdürüdür. Bir diğer yönetim kurulu üyesi olan Abdullah Tivnikli de, hükümete yakınlığıyla bilinen Albaraka Türk’ün kuruluş sürecinde yer almış, şu anda da Kuveyt Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıdır."
 
"Türk Telekom özelleştirmesinde, OTAŞ tarafından nitelikli bir şekilde dolandırıldığımızı düşünüyor musunuz?" sorusunu yönelten Paylan, "Türk Telekom’un içi boşaltılırken, şirkette üst düzey yönetici olarak yer alan, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığında çalışan kişilere, makamınızca bir soruşturma açılmış mıdır?" sorusuna da yanıt verilmesini istedi.
 
HDP Diyarbakır milletvekili Paylan, şu sorulara da yanıt verilmesini talep etti:
"Türk Telekom’daki dolandırıcılık iddialarıyla ilgili, sorumlu kurum ve kişileri soruşturmak üzere Devlet Denetleme Kurulu’nu harekete geçirmeyi düşünüyor musunuz?
 
Türk Telekom özelleştirilmesinde, şirketin mevcut durumunu da göze alarak, oluşan kamu zararı ne kadardır?
 
Hazine tarafından; '23 Ağustos 2017 tarihine kadar OTAŞ’ın borçlarını ödememesi durumunda yönetime el konacağı' açıklanmış olmasına rağmen, ilgili tarihte gerekli işlem neden yapılmamıştır?
 
Tüm bu süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın hissesine sahip olduğu şirkette, hisse sahipliğinin gerektirdiği şekilde kamu yararını neden gözetmemiştir?"