1 Mayıs 2024 Çarşamba

Paylan'dan Kurum'a: Termik santrallerin açılmasına neden izin verdiniz?

HDP Milletvekili Garo Paylan, gereken çevre yatırımların tamamamlanmadığı halde termik santrallerin açılmasını Meclis gündemine taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. 

Paylan, baca gazı arıtma sistemi olmadığı halde faaliyete devam ederek zehir saçan termik santrallerin çalışmasını iki buçuk yıl daha uzatan düzenlemeyi hatırlattı. Düzenlemenin 2019 yılının Kasım ayında Plan ve Bütçe Komisyonu'na getirildiğini ve tüm itirazlara rağmen AKP/MHP oylarıyla yasallaştığına dikkat çeken Paylan, kamuoyunun basıkısı sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan veto edildiğini söyledi. 

Paylan, çevreyi kirleten termik santrallerin 31 Aralık 2019 tarihinde kapatıldığını belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu hafta kapatılan termik santrallerin, gereken çevre yatırımlarının tam olarak tamamlanmadığı halde çalışmalara izin verdiğini ifade eden HDP Diyarbakır Milletvekili Paylan, Bakan Kurum'a şu soruları yöneltti:

"Çevreye zehir saçan termik santrallerin, çevre yatırımlarını tamamlamadan açılmasına neden izin verdiniz?

Termik santrallere baca filtresi takılması işinin en az 18 ay sürmesi gerekirken, 5 ay geçmeden filtrelerin takıldığına inanmamızı nasıl bekliyorsunuz?

Halk sağlığını tehdit eden, ekolojik yıkıma neden olan termik santrallerin çalışmasında neden ısrar ediyorsunuz?

Termik santral lobisi, sizi termik santralleri açmaya nasıl ikna etti?"