20 Nisan 2024 Cumartesi

Paylan: Azınlık vakıflarına da kayyım mı atayacaksınız?

Azınlık vakıfların yönetim kurullarının seçimini düzenleyen yönetmeliğin iptal edilmesinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen yeni düzenleme yapılmadı. Bunun üzerine vakıflara yeni kurul üyeleri atanamıyor. HDP Milletvekili Paylan, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Azınlık vakıflarının yönetim kurullarının seçimlerini düzenleyen yönetmelik, 19 Ocak 2013 tarihinde iptal edildi. Seçimsiz geçen yedi yılda, azınlık vakıflarının yönetimleri ölüm ve istifalar nedeniyle zayıfladı. Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi Vakfı gibi vakıflar, yalnızca iki kişi tarafından yönetilmektedir.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

"Çocuklarımızın geleceğini belirleyen tarihi okullarımızı yöneten bu vakıf yönetimi, eğitimciler hakkında aldığı kararlarla Ermeni toplumunda infial yaratmıştır" diyen Paylan, "Sandık denetimi, demokratik bir toplumun olmazsa olmazıdır. Seçimsiz geçen son yedi yılda, sizden önce beş Bakan, seçim sorununu çözeceklerine dair söz vermişlerdi. Ancak çözmediler. Siz de geçtiğimiz yıl azınlık vakıf seçimleri meselesi ile ilgili, TBMM tutanaklarına yansıyan şekilde 'yakın zamanda çözeceğiz' açıklamasını yaptınız. Azınlık vakıfları bu vaadinizin gereğini bekliyorlardı. Ancak bugüne kadar bir yönetmelik yayınlanmadı" ifadelerini kullandı.

"Seçimsizlikten dolayı yaşadığımız güncel sorunun 'çözümü' için, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı, Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi Vakfı'na kayyım olarak atanmak için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yazı yazmıştır. Azınlık toplumlarının sorununu çözecek olan, kayyım değil seçimdir" diyen Paylan, şu soruları yöneltti:

-Azınlık Cemaat vakıflarının Yönetim Kurulu seçimlerini düzenleyen yönetmelik, hangi gerekçe ile yedi yıldır yayınlanmamaktadır? 
-Azınlık cemaat vakıflarının Seçim Yönetmeliği ne zaman yayınlanacaktır?
-Bir azınlık vakıf yöneticisini, başka bir azınlık vakfına kayyım olarak atayacak mısınız?
-Azınlık vakıflarının sorununu çözecek seçim gibi demokratik bir yöntem varken, kayyım olmayı talep eden Vakıf Başkanın talebini yerine getirecek misiniz?