19 Nisan 2024 Cuma

Paylan: Asgari ücret vergiden muaf 4 bin lira olmalı

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, asgari ücretin vergiden muaf tutularak net 4 bin lira olması gerektiğini belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, yakında başlayacak olan asgari ücret görüşmelerine ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Emeklilikte yaşa takılanlar, ataması yapılmayan öğretmenler ve gençlerin KYK borçlarının silinmesi gibi çok sayıda konuda verdikleri önergelerin kabul edilmediğini hatırlatan Paylan, "Halkın dertlerinden kopuk bir iktidarla karşı karşıyayız." dedi.

Asgari ücret tartışmalarının Aralık ayının başında başlayacağını anımsatan Paylan, asgari ücretin vergiden muaf net 4 bin lira olması gerektiğini söyledi.

Paylaş, şunları kaydetti: "Şu anda açlık sınırı 2520 lira. Yani 4 kişilik bir ailenin karnını doyurması için 2520 liraya ihtiyacı var. Buna diğer temel ihtiyaçları da kattığımızda 8200 TL’ye ihtiyaç var. Vatandaşlarımızın kaçının 8200 TL üzerinde geliri var? Toplumun geniş kesimleri bu yoksulluk sınırının altında bir gelire sahipler ve geçim sıkıntısı çekiyorlar.

Bir de 2320 liraya talim eden asgari ücretliler var. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki yaklaşık 10 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında bir gelire sahip. İşte böyle bir vicdansızlıkla karşı karşıyayız. 

Önümüzdeki günlerde asgari ücret tartışmaları gündeme gelecek ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Bizim önerimiz: Asgari ücretin vergiden muaf net 4 bin TL olması gerekir. En azından bir evde iki kişi çalışsa, yoksulluk sınırına ulaşıp temel ihtiyaçlarını karşılayabilirler."