28 Nisan 2024 Pazar

Patronun işten atma saldırısına yanıt direniş oldu

Gebze'de faaliyet yürüten Mersen patronu sendika düşmanlığı yaparak Birleşik Metal-İş üyesi dört işçiyi işten attı. Patronun işten atma saldırısına işten atılan işçi arkadaşları ve sendikasına sahip çıkarak yanıt veren işçiler, sendikal hakları için mücadele edeceklerini kaydetti.

Fransız menşeli Mersen İstanbul Sanayi Ürünleri AŞ firmasının Kocaeli Gebze'deki fabrikasında patron, Birleşik Metal-iş üyesi dört işçiyi işten çıkardı. Patronun örgütlenme hakkını hedef alan bu saldırısına karşı işçiler direnişle yanıt verdi. İşçiler üretimi durdurdu.

PATRONDAN ‘SENDİKA BURAYA GİREMEZ' TEHDİDİ
Birleşik Metal-İş, savunma sanayii için elektrikli motor kömürü üreten en az altmış işçinin çalıştığı Mersen firmasında Ekim 2022'de örgütlenmiş ve bakanlıktan çoğunluk tespiti almıştı. Patronun yetkiye itirazı üzerine süren dava sendikanın lehine sonuçlandı. Yasal toplu sözleşme sürecinin başladığı işyerinde patron, toplu sözleşme için sendikanın görüşme çağrısını yanıtsız bıraktı. Arabulucuk süreci devam ederken baskıyı da artıran patron, son on gündür işçilere "sendikadan vazgeçin, sendika buraya asla giremez, devlet bizim arkamızda" söylemleriyle tehdit etti.

İŞÇİLER SENDİKAYA SAHİP ÇIKTI: SENDİKAMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ
Son olarak dört işçinin işten çıkarılması üzerine sendika üyeleri, yasal ve anayasal haklarına sahip çıkarak fabrika içinde eyleme geçti. Eyleme katılan Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Fehmi Elmacı, patronun saldırılarına karşı işçilerin tek vücut halinde işten atılan arkadaşlarına sahip çıktığını kaydetti. Patronu işten çıkardığı işçileri geri alma ve sendikayla masaya oturma çağrısı yapan Elmacı, "İşçilerin en temel, yasal ve anayasal hakkı olan sendikalaşma hakkına saygı duymak zorundasınız. Bu hakkın kullanımını engelleyerek suç işliyorsunuz. Biz sendikal haklarımız için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Örgütlüyüz, haklıyız, kazanacağız" dedi.

İşçiler, "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın onurlu mücadelimiz", "Sendika hakkımız engelenemez" sloganlarını attı .