27 Nisan 2024 Cumartesi

Patronların kâr hırsı sokağa çıkma yasağından muaf tutuluyor

Koronavirüs salgınıyla mücadele adı altında sokağa çıkma yasakları ilan ediliyor ancak bu yasaklar patronların kârı için deliniyor. Kocaeli'de kurulu Kroman Çelik ve Sarkuysan patronları, "özel izin"le hafta sonu da işçi çalıştıracak.

Koronavirüs pandemisiyle mücadele adı altında hafta sonları 30 büyükşehir ve Zonguldak için sokağa çıkma yasakları ilan ediliyor. Geçen hafta başlatılan sokağa çıkma yasağı, bu gece 24.00'ten itibaren yeniden uygulanacak. Ancak bu yasak, patronların kâr hırsı uğruna esnetiliyor.

Birleşik Metal İş Sendikası, Kocaeli'de kurulu bulunan Kroman Çelik ve Sarkuysan'da işçilerin hafta sonu da çalışacaklarını duyurdu. Bunun için de her iki fabrikanın patronları, Darıca Kaymakamlığı'na başvurdu ve "özel izin" aldı.

"Hafta sonu sokağa çıkma yasağı koyuluyor, özel izinle fabrikalar muaf tutuluyor, işçilerin çalışmasına izin veriliyor. İşçilerin yaşamını hiçe sayan bu dayatma, mantığa, bilime ve vicdana aykırıdır. Zorunlu ve acil işler dışında #işlerdurdurulsun" diyen Birleşik Metal İş Sendikası, Kroman Çelik ve Sarkuysan için çıkarılan özel izin belgesini paylaştı.

Kroman Çelik ve Sarkuysan izin için Darıca Kaymakamlığı'na yazı yazdı. Kaymakamlık tarafından izin ile ilgili olarak verilen yanıtta şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde yaşanan Kovid-19 virüs salgını sebebiyle hafta sonu (18-19.04.2020) tarihleri ile sonraki süreçlerde sokağa çıkma yasağı ilanı durumunda, Kaymakamlığımızın ilgi b) tarihi görüş yazıları, Kocaeli Valiliği'nin 16.04.2020 tarih 1502157 sayılı uygun görüşleri ile İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 16.04.2020 tarih 6879 sayılı genelgesi Ek-1 talimatı doğrultusunda, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Kroman Çelik Sanayi A.Ş. kontinü sistem olarak bütünlük arz etmiş olduğundan, Kocaeli Valiliğinin 16.04.2020 tarih 7771 saılı yazısı genelgesindeki hükümlerde açıklamalar doğrultusunda tisisinizin üretim yaparak çalışmasının uygun olduğu ili ilgili hususu..."

Aynı yazı ve ilgili sayı numaraları ile Sarkuysan Elektronik Bakır Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye de gönderildi.