17 Mayıs 2024 Cuma

Patron ve polis tehdidi Amazon direnişçilerini engelleyemedi

DGD-SEN üyesi olduğu için işten atılan Amazon'a bağlı Ceva lojistik işçilerinin direnişi sürüyor. Engelleme girişimine rağmen depo önünden çalışma arkadaşlarına seslenen direnişteki işçiler, Amazon gibi büyük şirketler ve iktidarın ortaklığıyla kurulan sömürü düzenine karşı örgütlenme çağrısı yaptı. 

Ağır çalışma koşullarına karşı DGD-SEN'de örgütlendikleri için işten atılan Amazon bünyesindeki Ceva Lojistik işçileri direnişi sürdürüyor. Gebze Güzeller Organize Sanayi Sitesi'nde bulunan Ceva 7 numaralı deponun önünde "Biz robot değiliz" pankartıyla sabah erken saatte toplanan işçiler, gün boyu içerideki işçilere Amazon'u teşhir ederek onlarla birlikte örgütlenmeye çağırdı.

Direnişteki işçilerin çalışma arkadaşlarına ulaşma çabası, patron tarafından brandalarla ve polis tehdidiyle engellenmeye çalışıldı. Ancak bunların hiçbirisi direnişteki işçilerin, çalışan işçilere seslenmesini ve örgütlenme çağrısı yapmasını engelleyemedi.

DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar direnişteki işçilerin sadece hakkını istediği, sendikaya üye olduğu, iş kazalarına karşı ses çıkardığı için atıldığını vurguladı. Acar, "Eğer yan yana gelmezseniz, eğer birleşmezseniz bu zulüm böyle devam edecek. Bu zulüm her yerde devam ediyor, birleşmek zorundasınız" dedi.

Her yıl binlerce işçinin iş cinayetlerinde ve meslek hastalıklarıyla hayatını kaybettiğini dile getiren Acar, Yalova'daki Sefine Tersanesinde yaşanan iş cinayetinde İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarının sorumluluğu üzerinden atmak için işçinin cansız bedenine kemer takmaya çalışmasını hatırlattı ve "Cenazelerimizin üzerinde tepiniyorlar" diye haykırdı.

"İşçilerin birliği yoksa ne can güvenliği vardır ne de iş güvencesi vardır" diyen Acar, depo sektörünün meslek hastalığı ve iş kazalarının en yoğun yaşandığı sektörlerden biri olduğunu vurguladı ve iş kazalarına karşı alınmayan önlemlerin sendikalaşmaya karşı alındığına dikkat çekti. İktidarın ve patronların bu konudaki işbirliğini teşhir eden Acar, işçiler olarak mücadeleyle fabrikaları yönetenlerin kendileri olacağını söyledi. 

İşçiler de söz alarak, patronun emek düşmanı mobbing, baskı uygulamalarını tek tek teşhir etti ve yemekhanelerin durumundan ağır çalışma koşullarına, her türlü emek sömürüsüne karşı sendikalı olma çağrısı yaptı.

Direniş boyunca, "Reddet, diren, örgütlen", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Patrondan korkma, DGD-SEN burada" "Amazon işçiye hesap verecek" sloganları atıldı.