18 Mayıs 2024 Cumartesi

Patnos L Tipi Cezaevi: Jiletli yemek, lağımlı su, doktorsuz revir...

Patnos L Tipi Cezaevi'nde yaşanan hak ihlalleri ve insanlık dışı uygulamalar, İbrahim Aslan isimli tutsağın ailesi tarafından gündeme getirildi. Aslan ailesi, İnsan Hakları Derneği'ne başvurarak hapishanedeki koşullara dikkat çekti.
Siyasi tutsak İbrahim Aslan'ın ailesi Patnos L Tipi Cezaevi'ndeki kötü koşullara dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği'nde yapılan açıklamada hapishanede yaşanan yemek, içme suyu gibi temel ihtiyaçlardaki problemlerin yanı sıra mahpusların revire çıkarılmadığı kaydedildi.
 
İbrahim Aslan'ın kızı Zahide Aslan, babasının iki yıldır tutuklu olduğunu bu süre içinde bir çok kez farklı hapishanelere sürgün edildiğini son olarak konulduğu Patnos hapishanesinde ise hak ihlallerine maruz kaldığını ifade etti.
 
Aslan, hapishanede yemeklerde tahta, jilet gibi cisimlere rastlandığını, içme sularına kanalizasyon suyunun karıştığını, sıcak su verilmediğini ve tutsakların sağlık hizmetinden mahrum bırakıldığını aktardı. Aslan, konuyla ilgili "Herkesin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkı anayasal güvence altındaki en temel haklardan olup, mahpusların tedavilerinin düzenli bir şekilde uygun koşullarda yapılması, tedavisi yapılmayan hasta mahpusların hekime ve sağlık birimlerine ulaşmada hızlı ve etkin bir şekilde hareket edecek kurumsal mekanizmaların oluşturulması gerekmektedir. Fakat bunun gibi en temel hakları kapsayan taleplerimiz bile dikkate alınmamaktadır" diye belirtti.
 
Tutsakların Adalet Bakanlığı'na sorunları bildirmek amacıyla dilekçe yazdıklarını ancak dilekçelerin hiç birinin gönderilmediğini söyleyen Aslan, "Tutuklular seslerini duyurabilmek adına Ekim ayı içindeki açık görüşe çıkmamıştır. Aynı sürecin seyretmesi üzerine yine Ekim ayı içinde bir haftalık açlık grevi içine girdiklerini ve sonucunda bir ay kültür ve spor faaliyetlerinden men edildiklerini, sonrasında ise 15 arkadaşlarının sürgün edildiğini aktardılar" dedi. Aslan, babasının koşulları protesto etmek amacıyla on gündür açlık grevinde olduğunu, bu sebeple tutsakların taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini vurguladı.