17 Mayıs 2024 Cuma

Pas South direnişi 39. gününde: İçeriye sendikayla gireceğiz

Pas South işçilerinin direnişi bugün 39. gününde. Örgütlü mücadelenin önemine dikkat çeken işçiler, "Direniyoruz. Davamızdan dönmeyeceğiz. İçeriye sendikamızla birlikte gireceğiz" dedi ve dayanışma çağrısı yaptı. 

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde bulunan Pas South fabrikası işçileri sendikal hakları için direnişi sürdürüyor. Asgari ücret dayatması, kötü çalışma koşulları ve kölelik düzenin dayatıldığı fabrikada işçiler Petrol-İş Sendikası'nda örgütlendi. Sendikanın yaptığı yasal başvuru sonrası bir saat içinde 15 işçi "Covid-19 nedeniyle küçülmeye gidiliyor" iddiasıyla işten çıkarıldı. 

Fakat aynı gün fabrikaya yeni işçi alındı. 

İşten çıkarılan işçiler fabrika önünde direnişe geçti. Fabrika yönetimi direnişteki işçilerin, çalışan işçilerle bağlantı kurmasını engellemek için çeşitli yöntemlere başvurdu. Ancak dayanışmayı engelleyemedi. Bunun üzerine direnişe destek veren işçileri de 25/2 maddesiyle işten çıkarıldı. Onlar da direnişteki işçilerin yanında yerini aldı. 

21 işçinin fabrika önündeki direnişi bugün 39. gününde.

'DİRENİYORUZ, KAMUOYUNDAN BİZE DESTEK VERMESİNİ İSTİYORUZ'
Karda, kışta, soğuk havada sabahın erken saatlerinde fabrika önünde yerini alan direnişe kadın işçiler öncülük ediyor. Örgütlü mücadelenin önemine dikkat çeken kadın işçiler, "Eğer örgütlüysen hakkını alırsın, yoksa patronun işçisi olarak hep çalışacak ve hep hakkın yenecek. Direniyoruz. Kamuoyundan da bize destek vermelerini istiyoruz" çağrısı yaptı. 

'HİÇBİR YERE GİTMEYECEĞİZ, DAVAMIZDAN DÖNMEYECEĞİZ'
Yedi buçuk yıldır fabrikada çalışan Nurten Karataş, direnişin kendilerine çok şey kazandırdığını söyledi. Sendikanın yetki hakkı geldiğini ancak patronun görüşmeyi reddettiğini belirten Karataş, "Tazminatlarımızı bize karşı koz olarak kullanıyor. 'Kapıdan gidin tazminatlarınızı yatıracağım' diyor. 21 işçiyi işten çıkardı hepimiz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Davamızdan dönmeyeceğiz. Kazanacağız" dedi. 

'SAKIN KORKMAYIN, SENDİKAYLA BİRLİKTE DÖNECEĞİZ'
Nihal Cin de kapı önünde direnen arkadaşlarına el sallayarak destek olduğu için 25/2. maddeden tazminatsız şekilde işten çıkarıldı. Haklı talepleri için direndiklerini hatırlatan Cin, fabrikadaki çalışan arkadaşlarına seslendi ve şöyle devam etti: "Bizi çıkararak onları da korkutmak istiyorlar. Sakın korkmayın, yılmayın. Biz içeriye sendikayla birlikte dönene kadar mücadele edeceğiz."