29 Mart 2024 Cuma

Paris'te onbinlerce kadın erkek şiddetine karşı yürüdü

Fransa'da NousToutes'un çağrısıyla erkek şiddetine karşı sokaklara çıkan onbinlerce kadın, "Cinsiyetçiliğe ve cinsel şiddete son verin" dedi.

NousToutes'un çağrısıyla Fransa'nın birçok kentinde kadınlar erkek şiddetine karşı sokaklara çıktı. Onbinlerce kadının katıldığı eylemlerde, kadına yönelik şiddetle mücadele için 1 milyar Euro bütçe ayrılması talebinde bulunuldu.

Fransa'da artan çocuk istismarı ve şiddeti nedeniyle bu yıl Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Kürt kadın hareketininde içinde yer aldığı 60 kadın örgütü, sendika, siyasi parti ve derneğin oluşturduğu NousToutes (Hepimiz) adlı platformun çağrısıyla, 25 Kasım için 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde de alanlara çıkıldı.

Fransa'nın birçok kentinin yanı sıra Paris'te Republique Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, "Cinsiyetçiliğe ve cinsel şiddete son verin" çağrısı yaptı.

Paris'te yapılan eyleme katılan çoğunluğu genç kadınlar, LGBTİ+'lar, sloganlar atarak, dans ederek Nation Meydanı'na yürüdü. Eylemde, "Aşk öldürmez", "Sevgi asla öldürmez", "Seven asla öldürmez", "Aile içi şiddete maruz kalan kadınların yüzde 65'inin şikayet başvurusu ciddiye alınmadı", "Tecavüze hayır", "Şiddet kadınların kaderi değildir, durdurulabilir", "Utanç"  yazılı dövizler taşındı.

NousToutes adına yapılan açıklamada, Fransa'da her yıl yaklaşık 220 bin kadının erkeklerin şiddetine maruz kaldığını, 94 bin kadının tecavüze saldırısına uğradığı belirtildi. 1 Ocak'tan bu yana, 101 kadının erkekler tarafından katledildiği kaydedilen açıklamada, İçişleri Bakanlığına göre 2020'de 102, 2019'da 146 kadın erkekler tarafından katledildi.

Kadınlara yönelik aile içi şiddetin önüne geçilmesi, yapılan şikayetlerin ciddiye alınması, cinsiyetçi ayrımcılığın cezalandırılması yönünde taleplerini dile getiren kadınlar, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan adayların bu konuda çözüm önerileri sunmalarını istedi.