23 Ekim 2024 Çarşamba

Paris'te 'Kadın özgürlük mücadelesinde 30 yıl' paneli gerçekleştirildi

Paris'te Sosyalist Kadın dergisinin düzenlediği "Kadın özgürlük mücadelesinde 30 yıl" panelinde kadınların yürüttüğü mücadeleye dikkat çekildi. 

Sosyalist Kadın dergisi Fransa'nın başkenti Paris'te, "Kadın özgürlük mücadelesinde 30 yıl" paneli gerçekleştirdi. AVEG-KON'a bağlı ACTIT lokalinde gerçekleşen panelde Sosyalist Kadın temsilcisi  yaptığı sunumda, "Tarih yazımında değişik dönemleri incelediğimizde, değişik dönemlerde kadınlar ve kadın önderler var; ancak isimleri çok fazla anılmamaktadır. Türkiye ve Kürdistan'da '71 devrimci hareketinde birikimli kadınlar da var, ağırlıklı olarak erkek devrimciler anlatılır. '78-'80 dönemi devrimci harekette örgütsel, politik, askeri ve teknik çalışmanın içinde kadınların önemli görevler aldığı bir dönemdir; ancak yine kadınların isimlerinin belirginleştirilmediğini görürüz. Bu yaklaşımda erkek egemen anlayışların payı büyük olsa da devrimci kadınların da bunda payı vardır" denildi.

Birlik Devrimi ile birlikte kadınlar arasındaki çalışmaların önceki deneyimleri aştığı belirtilen sunumda, "Birçok konuda olduğu gibi kadın özgürlük mücadelesi konusunda da bir sıçramaya tanık oluruz. 1997 yılında komünist kadınların yürüttükleri kimi tartışmalar cins bilinci konusunda önemli bir adımdır. Kendi cinsinin mücadelesine yoğunlaşması gerektiğine vurgu yapılır. Genel bir devrimcilikten, komünistlikten çıkılarak, cins mücadelesine yoğunlaşılarak kadın özgürlük mücadelesinin gelişeceğine vurgu yapılır. Çeşitli kurultaylar, önemli saldırıları püskürten kampanyalar, konferanslar, dernekleşme çalışmaları politik ve örgütsel olarak sürece damgasını vurur" ifadeleri yer aldı. 

Birçok mücadele alanında kadınların yer aldığı söylenen sunumda; Türkiye, Kürdistan, Rojava ve Avrupa'da kadınların kitle çalışması yürüttüğünün altı çizildi.

Panel, soru-cevaplarla sürdü.