5 Mayıs 2024 Pazar

Paris'te 8 Mart, kadın grevi ile kutlandı 

Paris'in birçok sokağında yürüyen kadınlar 8 Mart Grevi düzenledi. Grevde, işsizlik, taciz, şiddet, Ukrayna'ya yönelik işgal, göç ve kadınların tüm sorunları dile getirildi. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Kadın Grevi gerçekleşti. Gare du Nord'da bir araya gelen binlerce kişi Tenon Hastanesi'ne doğru yürüdü. 

Saygı duruşuyla başlayan eylemde uluslararası komplo sonucu katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez anıldı.

SKB, TJK-F, ve Cezayir. Afganistan, Ukrayna, Filistin ve İran'lı kadınlar adına konuşma yapıldı. 

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Kürt Kadın Hareketi, Cezayir, İran, Sudan, Tamil, Arjantin, Guatemala, Latin Amerika, Fas, Filistin, Ukrayna, Afgan, Şili ve dünyanın dört bir yanından kadınların oluşturduğu Pole-İnternational birimi adına Nadia Chabanne adına yapılan konuşmada "Bizler, dünyanın dört bir yanından kadınlar, 8 Mart 2022'de bu uluslararası kadın hakları gününde bir aradayız. Yine bir 8 Mart tarihinde her yerde, Fransa'da ve dünyada kadına yönelik eşitsizlikler ve şiddet devam ediyor. Cinsiyet eşitliği temel bir insan hakkı olarak ilan edilse de uygulamada bu eşitliğin olmadığını her gün görüyoruz. 8 Mart 2022'de dünyadaki tüm mücadele kadınların mücadelesini sahipleniyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

SKB Korosu'nun hazırladığı program sunuldu. SKB Korosunun programıyla coşan kadınların ilgi odağı oldu. 

Kadınlar daha sonra yürüyüşe geçti. Feminist Grev pankartının açıldığı yürüyüşte; SKB, "Yaşasın 8 Mart Kadın Grevi" yazılı pankartı taşıdı. Eylemde, Rojava devrimi savunurken 7 Mart'ta ölümsüzleşen MLKP/KGÖ savaşçısı Ivana Hoffmann'ın resimleri taşındı. 

Türkiye'da Hasta Kadın Tutsaklar ve LGBTİ+'lara Özgürlük'te eylemde yerini aldı.

Yürüyüş Republique Meydanı'na kadar sürdü. Burada Covid-19 salgını gerekçesiyle işsiz bırakılan temizlik sektörü çalışanı kadınlar söz alarak, işsizliğe, eşitsizliğe karşı tepkilerini dile getirdiler.Pere Lachaise ve Voltaire yine kadın örgütleri son dönemde liselerde kız çocuklarına kılık-kıyafet konusunda oluşan baskıları protesto eden özel bir gösteri ve devamında mücadelede yaşamını yitiren kadınlar için gerçekleşen anma etkinliği gerçekleştirdi. Anma etkinliğinde kadın kırımına karşı bir gösteri gerçekleştirildi.

Tenon Hastanesi önünde daha önce 30'un üzerinde kadının yapmış olduğu suç duyurusuna rağmen halen görevden alınmayan kadın doğum bölüm başkanı protesto edildi. Gare Du Nord'dan Tenon'a kadar süren eylemde işsizlik, taciz, şiddet, Ukrayna'ya yönelik işgal, göç ve kadınların tüm sorunları dile getirildi.