19 Mayıs 2024 Pazar

Papa Francis, Irak'ta Şii lider Sistani'yle görüştü

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Irak'taki ziyareti sürüyor. Papa bugün Şii lider Ayetullah Ali Sistani ile görüştü. Vatikan'dan "Papa, dini topluluklar arasında iş birliği ve dostluğun önemine dikkat çekti" açıklaması geldi. Sistani ise "Dini ve ruhani liderlik trajedileri durdurmada büyük rol oynamalı" dedi.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'nun dört günlük Irak ziyareti dün başladı.

Pandemi döneminde ilk kez Vatikan dışına çıkan 84 yaşındaki Papa'yı, Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi karşıladı. Papa ardından Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile bir araya geldi. Papa Françesko'ya ziyaret için resmi daveti 2019 yılında Irak Cumhurbaşkanı Salih göndermişti.

Papa, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı konuşmada, "Şiddet ve aşırılıkçılık eylemleri, ihtilaflar ve hoşgörüsüzlük son bulsun!" temennisinde bulundu.

Iraklı siyasetçilere de tüm vatandaşlara eşit haklar sağlamaları ve yolsuzlukla mücadele etmeleri için çağrıda bulunan Katoliklerin ruhani lideri, "Hiçbir vatandaşın ikinci sınıf vatandaş olarak görülmesine izin vermeyin" dedi.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, bugün Şii lider Ayetullah Ali Sistani ile Necef'te bir araya geldi.

Vatikan'dan "Papa, dini topluluklar arasında iş birliği ve dostluğun önemine dikkat çekerken, Irak ve bölgenin iyiliği için karşılıklı saygı ve diyalog geliştirmenin öneminin de altını çizdi" açıklaması yapıldı.

Sistani'nin ofisinden yapılan açıklamada ise, Şii liderin "Dini ve ruhani liderlik trajedileri durdurmada büyük rol oynamalı ve ilgili tarafları, akıl ile anlayışı hakim kılmaya ve savaş dilini silmeye teşvik etmelidir" dediği aktarıldı. 

Reuters ajansı, nadiren kamuoyu önüne çıkan Sistani'nin 'Iraklı yetkililerin bulunmaması şartıyla' Papa ile görüşmeyi kabul ettiğini kaydetti.