6 Mayıs 2024 Pazartesi

Pandemi koşullarında İŞKUR emekçilerinin iş yükü arttı

Pandemi koşullarında Kısa Çalışma Ödeneği başvurularıyla beraber İŞKUR emekçilerinin iş yükü katlanarak arttı. BES bir çok ilde yaptığı açıklamalarda İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak iki asgari ücret tutarında ikramiye talep etti.

Covid-19 salgınıyla beraber ekonomik ve sosyal hayat başta olmak üzere pek çok iş yeri olumsuz etkilendi. Bu süreçte başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği'ne, binlerce işyeri ve fabrika, milyonlarca işçi için başvuru yaptı. İŞKUR hizmet binalarından yapılan bu başvurular, salgından önce de yetersiz olan personel sayısını iyice açığa çıkarmış ve İŞKUR çalışanlarının iş yükünü artırdı.

İZMİR
BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven İŞKUR çalışanlarının yoğun ve uzun saatler çalışmasına tepki gösterdi. Kamu kurumlarında uygulanan dönüşümlü ve evden çalışma uygulamalarının İŞKUR'da da yapıldığını ancak Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) başvurularının artmasıyla izinli çalışanların mesaiye çağırıldığını belirten Güven, "Gerek hizmet birimlerinde gerekse evden yürütülen çalışmada 8 saatlik mesai dışında uzun saatlere yayılan, bazı İl Müdürlüklerinde hafta sonlarında da devam eden bir çalışma süreci yaşanmıştır. Evden çalışma uygulaması gerekli ve yerinde bir uygulama olmakla birlikte; her gün her dakika, resmi tatiller de dâhil olmak üzere çalışma saatlerini günün her saatine yaymıştır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olarak da kadın İŞKUR çalışanlarının ev içi işleri ve hasta ve çocuk bakım yükümlülükleriyle birlikte 24 saatlik ağır mesaileri söz konusu olmuştur" diye konuştu.

İŞKUR çalışanlarının hala yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Güven, "İdare tarafından uygulamalar sürekli değiştirilmiş ve İŞKUR emekçilerinin yükü daha da arttırılmıştır. İŞKUR emekçileri, memuriyetten istifa etmeyi düşünecek kadar hem fiziksel hem ruhsal olarak yoğun bir tazyik altında kalmıştır. Yurttaşların mağdur olmaması için, Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının hızlı bir şekilde sonuçlandırılması konusunda, İŞKUR çalışanları halen yoğun emek ve mesai sarf etmeye, mesai saatlerinin dışında da çalışmaya devam etmektedirler" ifadelerini kullandı.

Pandemi koşullarında yoğun bir şekilde çalışan İŞKUR emekçilerine asgari ücret tutarında ikramiye ödenmesini talep eden Güven, "Dönüşümlü çalışma sonrası emekçilerin risk altında çalıştığından, Fiziksel mesafeye uygun olmayan binalarda dönüşümlü çalışma yapılmalı, en kısa zamanda işçi sağlığı ve güvenliğine uygun hizmet binaları taşınılmalıdır. Vatandaşla yoğun çalışan birimlerdeki personele N95 Maskesi dağıtılmalıdır. Periyodik olarak tüm çalışanlara Covid-19 testi yapılmalıdır" dedi.

ADANA
BES Adana Şubesi de Yüreğir ilçesinde bulunan İŞKUR önünde açıklama yaptı. "Emeğimizin karşılığını istiyoruz" pankartının açıldığı eylemde konuşan BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney,  İŞKUR çalışanlarının yoğun emek ve mesai sarf etmesinin yanı sıra mesai saatleri dışında da çalışmaya zorlandığı söyledi. İkramiye talep ettiklerini söyleyen Güney, "Talebimiz karşılık bulana kadar kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

ANTALYA
BES Antalya Şubesi de konuya ilişkin Antalya Tabip Odası'nda basın açıklaması düzenledi. BES Antalya Şube yöneticisi Can Öztürk, "Bu süreçte büyük fedakârlıkla çalışan sağlık emekçilerine ek ödemeler, PTT emekçilerine ikramiye ödemeleri yapılmıştır. 22 Mayıs 2020’de İŞ-KUR Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazımızda da belirttiğimiz üzere, pandemi koşullarında zaman ve mekan mevhumu gözetmeksizin canla başla çalışan ve milyonlarca işsize KÇÖ ödemesinin yapılmasını sağlayan İŞ-KUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak ayrımsız bir şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödemesi yapılmasını her şeyden önce bir hak olarak görüyoruz" dedi.

SAMSUN
BES Samsun Şubesi yaptığı basın açıklaması ile İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak ayrımsız bir şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödenmesini talep etti.

BES şubesi önünde yapılan açıklamayı Samsun Şubesi TİS ve Hukuk Sekreteri Bahtiyar Akıncı okudu. Kısa çalışma ödeneği için yüzbinlerce işyerinin milyonlarca işçi için İŞKUR'a başvurduğunu belirten Akıncı, "Gerek hizmet birimlerinde gerekse evden yürütülen çalışmada 8 saatlik mesai dışında uzun saatlere yayılan, bazı İl Müdürlüklerinde hafta sonlarında da devam eden bir çalışma süreci yaşanmıştır. Evden çalışma uygulaması gerekli ve yerinde bir uygulama olmakla birlikte; her gün her dakika, resmi tatiller de dâhil olmak üzere çalışma saatlerini günün her saatine yaymıştır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olarak da kadın İŞKUR çalışanlarının eviçi işleri ve hasta ve çocuk bakım yükümlülükleriyle birlikte 24 saatlik ağır mesaileri sözkonusu olmuştur. Diğer yandan idare tarafından uygulamalar sürekli değiştirilmiş ve İŞKUR emekçilerinin yükü daha da arttırılmıştır. Yurttaşların mağdur olmaması için, Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının hızlı bir şekilde sonuçlandırılması konusunda, İŞKUR çalışanları halen yoğun emek ve mesai sarf etmeye, mesai saatlerinin dışında da çalışmaya devam etmektedirler" dedi.

Akıncı, "İŞKUR emekçilerine yoğun ve fazla çalışmanın karşılığı olarak ayrımsız bir şekilde iki asgari ücret tutarında ikramiye ödemesi yapılmasını her şeyden önce bir hak olarak görüyoruz. Ve bir an önce İŞKUR emekçilerine ikramiye ödenmesinin gerçekleşmesini talep ediyoruz. Talebimiz karşılık bulana kadar kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.