19 Mayıs 2024 Pazar

Özyönetim direnişinde Cizre'de katledilen gazeteci Aktaş anıldı

Cizre'de sokağa çıkma yasakları döneminde öldürülen gazeteci Rohat Aktaş, DBP PM Üyesi Mehmet Yavuzel ve Mazlum Yeşil mezarları başında aileleri ve gazeteciler tarafından anıldı.
Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde haber takibine gittiği Şırnak'ın Cizre ilçesinde sığındığı bodrumda öldürülüp 26 Şubat 2016 yılında defnedilen Azadiya Welat gazetesi Yazıişleri Müdürü Rohat Aktaş, ailesi, meslektaşları ve arkadaşları tarafından mezarı başında anıldı.
 
Suruç Aile Mezarlığında (Kobanê Şehitliği) bulunan mezarı başında yapılan anmaya Aktaş'ın ailesi, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, meslektaşları ve aynı bodrumda yaşamını yitiren Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM Üyesi Mehmet Yavuzel ile Mazlum Yeşil'in aileleri katıldı.
 
'DÜNYA ONDAN ÖĞRENDİ'
 
Saygı duruşunun ardından konuşan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, dünyada herkesin suskun kaldığı bir dönemde özgür basının büyük bir cesaret gösterip gerçekleri halka taşıdığını hatırlattı. Rohat Aktaş'ın gerçekleri halka aktarabilmek için hiç kimsenin cesaret edip giremediği Cizre'ye canını ortaya koyup gittiğini belirten Boltan, tüm dünya ve Türkiye halklarının Cizre'deki gelişmeleri Rohat Aktaş sayesinde öğrendiğini ifade etti.
 
"Bugün Cizre'de yaşananları tüm dünya biliyorsa bunu Rohat'a borçlu" diyen Boltan "Bu çalışmalarından kaynaklı hepimiz ona minnettarız. Bu yaptığı çalışmalar insanlık tarihi açısından kutsal bir çalışmadır. Apê Musa bütün baskı ve zorbalıklara 'artık yeter' dediyse, Rohat’ta bu sözü takip etti ve kendisine şiar edindi" dedi.
 
'DÜNYA DUYSUN BİZİ'
 
Boltan'ın ardından kısa bir konuşma yapan Aktaş'ın babası Ferit Aktaş, "Biz istiyoruz ki, Kürt, Türk, Arap, Ermeni bütün dünya yaşanan bu vahşetleri görsün. Bugün Leyla Güven 111 gündür açlık grevinde. Cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyoruz. İnsanlarımız ölümün eşiğine gelmiş durumda. Biz yaşamak için varız, ölmek için değil. Bunu herkes böyle bilsin. Biz istiyoruz ki bütün dünya bizleri duysun. Dünya neden bu kadar sessiz?" diye sordu.
 
Aktaş'ın annesi Lamiha Aktaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Cizre kararına dikkat çekerek, AİHM'in iç hukuk yollarının tükenmediği yönünde karar vererek Cizre davasına ret kararı verdiğini anımsattı. Anne Aktaş, "Türkiye'de iç hukuk yolları tükenmemiş olsaydı neden hala çocuklarımızın failleri yargılanmıyor. Tüm hukuki yollar kapatıldığı için biz AİHM'e gittik" dedi.
 
Mehmet Yavuzel, Mazlum Yeşil ve Rohat Aktaş'ın mezarları başında okunan duaların ardından ziyaretçiler Aktaş'ın evine geçildi.