20 Mayıs 2024 Pazartesi

Özsoy: Uluslararası alanda hiçbir dönemde olmadığı kadar Kürtlere destek var

Türkiye'nin, Esad ve Suriye üzerindeki projesini sürdürdüğünü belirten HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, uluslararası alanda, hiçbir dönemde olmadığı kadar Kürtlere bir destek olduğunu ve bunun yansımalarının olacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, partisinin Diyarbakır Kayapınar İlçe binasında gazetecilerle bir araya gelerek dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin bütün uluslararası hukuku hiçe sayarak Kuzey ve Doğu Suriye'ye işgal saldırısı başlattığını hatırlatan Özsoy, "Türkiye'de yaşanan sıkıntılar ve ekonomik krizden kurtulmak için Suriye bir işgal hareketi gerçekleştirildi. Uluslararası kamuoyunca, işgal hareketinin kazananın Esad olduğu, Erdoğan'ın istediği bir durumun gerçekleşmediği belirtiliyor.  Türkiye, Suriye savaşından arta kalan kişileri yan yana getirerek silahlandırıp Kürtlere karşı savaştırıyor" diye belirtti.

'TÜRKİYE ESAD'IN İSTEDİĞİ NOKTAYA GELDİ'
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın batıyı mültecilerle tehdit etme siyasetine dikkati çeken Özsoy, "Erdoğan göçmen meselesi ile birlikte AB'yi rehin almış durumda. Avrupa, mültecileri bir karın doyurma meselesi olarak görmüyor. Orada iç siyaset meselesi haline gelmiş durumda. AB bu durumu çözmek zorundadır. AB'ye çeşitli temaslarımız ve önerilerimiz oldu. Küresel etkileri olan bu meseleye ilişkin Rusya, ABD, Mısır ve diğer birçok ülke ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de Suriye'ye güvenli bölge önerisi ile bir işgal hareketi başlattı. Zorla bir güvenli bölge oluşturmaya çalıştılar. Zorla güvenli bölge dedikleri yere kimseyi yerleştiremiyorlar da. Suriye'deki güvenli bölge meselesi aslında Temmuz sonunda YAŞ kararı alınmasının ardından göreve gelen yeni komutanların ABD'ye çağırması ile ortaya çıktı. Görüşmeler gerçekleştirilip bir anlaşmaya varıldı, ancak Erdoğan bu anlaşmayı eleştirmeye başladı. Yeterli bulmadı. Fırsat bulursa Kobanê başta olmak üzere bütün Rojava'ya saldırı gerçekleştirebilir. Aslında Türkiye, Esad ve Suriye'nin projesini sürdürüyor. Bütün güçleri toplayıp Kürtlere karşı savaştırıyor. Türkiye Esad'ın istediği noktaya gelmiş durumda aslında" dedi.

'ABD TÜM GÜÇLERİNİ ÇEKEBİLİR'
Suriye konusunda uluslararası kamuoyunun tavrının önemli olduğunu belirten Özsoy, "ABD Başkanı Trump seçim öncesi tüm güçlerini Irak ve Suriye'den çekebilir. İç kamuoyunun bir tepkisi mevcut, bundan kaynaklı bir geri adım atılması durumu da var" diye konuştu.

'KÜRTLER İLE ESAD ANLAŞMAK ZORUNDA'
Özsoy, ABD'nin, Kürtler ile Esad arasındaki buluşmayı engellemeye çalıştığını savunarak, şunları söyledi: "Kürtler ile Esad anlaşmak zorunda. Demokratik Suriye Güçleri ile Esad'ın açıklamaları var. Dünyadaki neredeyse tüm güçler bu savaşın içinde. Şii-Suni gerilimi, Arap-İsrail, Kürt-Arap, Kürt-Türk, enerji ve petrol, su meselesi ve soğuk savaş meselelerinin olduğu bir yer burası. Suriye bunların çözülebileceği bir yer olmuş durumda. Kürtler bu noktada çok önemli yerde. Tüm meselelerde belirleyici konumdalar. Hem bölgesel hem küresel güçlerden beklentimiz, yeni bir Suriye toplumu oluşturmaktır."

'PUSLU HAVADAN FAYDALANMA'
Belediyelere kayyum atamalarını, "Puslu havadan faydalanma" olarak değerlendiren Özsoy, "Suriye'deki işgal girişimi ile paralel olarak yaratılan faşizan dalgada belediyelere kayyum atandı. Kürtlerin kazanımlarına yapılan saldırılar devam ediyor. Bu kazanımlara saldırılırken kan aktı. Bize saldırırken bile parça parça dökülüyorlar. Görüyorsunuz bir bir bölünüyorlar. Tarihsel süreç gösterdi ki Kürt sorununu çözemeyen her iktidar çözülmüş ve yok olup gitmiştir" diye konuştu.

'İRAN'DA VAHŞET YAŞANIYOR'
Kürtlerin birliği için yoğun bir çalışma yürütüldüğünü sözlerine ekleyen Özsoy, yakında bir heyetle Güney Kürdistan'a bir ziyaret gerçekleştireceklerini ifade etti. İran'da devam eden isyana değinen Özsoy, "İran Kürdistanı'ndaki mücadele ile diğer yerlerdeki mücadelede bir birleşme durumu yok. Görüntüler yeni yeni geliyor. Orada bir vahşet yaşanıyor. Yaşanan ekonomik kriz ve baskıcı bir rejim, halkın öfkesini artırmış durumda. Bu uzun sürecek bir duruma benziyor" dedi.

KÜRTLERE DESTEK
Uluslararası alanda hiçbir dönemde olmadığı kadar Kürtlere ve haklı mücadelelerine yönelik bir sempati ve destek olduğunu dile getiren Özsoy, bunun yansımalarının olacağını vurguladı.